Ugrás a tartalomra

Már a jövő héten kiderülhet, mikor lesznek a választások Szerbiában

2020.05.02
11:56
2020.05.21
11:23
Forrás
Pannon RTV
Az intézkedések enyhítésével ismét szóba került a félbeszakadt választási kampány folytatásának kérdése Szerbiában. Úgy tűnik, a pontos dátum már a következő napokban eldőlhet.

A politikai pártok és koalíciók véleménye eltérő, vannak, akik a választások mielőbbi megtartását sürgetik, míg mások szerint ősznél korábban nem kerülhet rá sor. Már több ellenzéki párt is jelezte, hogy korábbi elhatározásuk ellenére, mégis részt venne a választásokon. Eddig összesen kilenc párt adta át a választási listáját.

Korábbi bejelentések szerint a szerb elnök hétfőn ül össze a politikai pártok képviselőivel, hogy a választási kampány folytatásáról és a választások megtartásáról beszélgessenek.

Aleksandar Vučić, szerb elnök (SZHP): „Ha megszűnik a rendkívüli helyzet, megbeszélhetjük, hogy hagyjunk még három-négy napot, hogy mindenki felkészüljön a választási kampány folytatására, és akkor mondjuk, a Köztársasági Választási Bizottságnak, hogy üljön össze.”

Miután a Köztársasági Választási Bizottság összeült, a politikai pártoknak és koalícióknak még mintegy negyven napja lesz a versengésre. Míg egyesek közülük már pontos dátumról beszélnek, mások abban reménykednek, hogy a választásra csak őszre kerül sor.

Ivica Dačić, elnök, Szerbiai Szocialista Párt: „A választásokat öt-hat héttel a rendkívüli állapot megszűnése után meg kell tartani. Tehát, ha május közepéig megszűnik, a választások június végén lesznek. Ekörül nincs dilemma. Minden más megoldás lex specialist igényelne.”

Annak ellenére, hogy az ellenzék egy része korábban a választások bojkottja mellett döntött, most úgy tűnik, mégis meggondolta magát. Többségük viszont azt szeretné, ha csak ősszel kerülne rá sor.  

Đorđe Vukadinović, képviselő, Új Szerbia – Mozgalom Szerbia Megmentéséért koalíció: „Szerintem komoly újraindítás szükséges, több időt kell adni. Minden, ami ősz előtt lenne, tehát legkorábban szeptemberben, októberben, túl gyors volna, és egyfajta nyomásgyakorlás is.”

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a Szabadkai Magyar Rádió vendégeként elmondta, hogy a választási folyamat felfüggesztésekor az volt a megállapodás, hogy amikor elmúlik a járvány, akkor döntés születik a folyamat folytatásáról: „Szerintem ez valamikor a május elején meg fog történni, és emberi számítások szerint az ezt követő negyven - negyvenvalahány napon belül lehetséges a választás megtartása. Az volt ennek a megállapodásnak a része, hogy a folyamat újraindításától a választás napjáig nem fog eltelni kevesebb idő, mint, amennyi akkor volt, amikor a folyamat felfüggesztésre került. Több eltelhet, de kevesebb nem.”

A választási kampány a koronavírus miatt 12 nap után félbeszakadt. Addig kilenc párt gyűjtötte össze a szükséges számú aláírást, és adta át a választási listát a Köztársasági Választási Bizottságnak. A voksolást eredetileg április 26-án tartották volna Szerbiában.

Ivica Dačić
Aleksandar Vučić
Választások 2020

Most

14:39, Frissítve: 16:36

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk, az egyik ilyen a lakhatási kiadás. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.