Ugrás a tartalomra

Már a közgyűlés előtt Koszovó Európa tanácsi tagjelölti kérelme

2023.04.27
12:52
2023.04.27
15:59
Forrás
Pannon RTV
Hivatalosan is az Európa Tanács parlamenti közgyűléséhez került Koszovó Európa tanácsi tagjelölti kérelme, ezzel megkezdődik egy folyamat, ami hónapokig is eltarthat - mondta Kovács Elvira a Pannon Televíziónak.

A parlamenti közgyűlés alelnöke elmondta, ez a kérelem már tavaly május óta a miniszteri bizottság előtt volt, eddig nem került napirendre, most viszont elsősorban Németország hatására felgyorsult ez a folyamat. A kérelem innen az illetékes bizottsághoz kerül, majd jelentés készül és jelentéstevőt is választanak. Ez utóbbira legkorábban most májusban kerülhet sor. Emellett a jogi és az esélyegyenlőségi bizottságnak véleményjelentést is készítenie kell majd.

„Erre normális körülmények között a bizottságnak két év áll a rendelkezésére, azaz a jelentéstevőnek, de sajnos érezhető és látható, hogy ezt fel fogják gyorsítani elsősorban Németország, Olaszország és más nyugat-európai államok. Szerintem néhány hónap múlva meglesz a jelentés, ami arról szól, hogy Koszovón milyen az emberjogi helyzet, illetve a joguralom, a demokrácia helyzete és azután kerül ez majd plenáris ülésre, és kétharmados többség kell ahhoz, mivel nyilván a jelentés vége felé az lesz az általános javaslat, hogy igen, Koszovót vegyék fel az Európa Tanácsba, ezt még ugyan nem tudhatjuk, de feltételezem, hogy a jelentéstevő ilyen irányba fogja tolni a szöveget. Amennyiben meglesz a parlamenti képviselők, tehát a parlamenti közgyűlésben résztvevők, szavazók kétharmados többsége, akkor kerül vissza az Európa Tanácsba és akkor válhat Koszovó Európa Tanácsi taggá.”

Európa Tanács

Most

07:46, Frissítve: 07:53

Húsvét másnapját ünneplik az ortodox hívek

Az ortodox húsvéthétfőhöz Szerbiában számos népszokás kötődik. Egyes szokások a mai napig fennmaradtak eredeti formájukban, mások ugyanakkor módosultak, vagy teljesen a feledésbe merültek az ortodox hívek körében.
07:38, Frissítve: 08:13

Ma van Đurđevdan

A Gergely naptár szerint április 24-én, a Juliánusz naptár szerint május 6-án van Szent György napja.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.