Ugrás a tartalomra

Mára hívta össze a házelnök a rendkívüli ülést (videó)

2017.06.24
14:30
Megkezdődött a szerb köztársasági parlament rendkívüli ülése, amelyen a minisztériumokról szóló törvénymódosítást vitatják meg a képviselők
Megkezdődött a szerb köztársasági parlament rendkívüli ülése, amelyen a minisztériumokról szóló törvénymódosítást vitatják meg a képviselők. Az ülésen ez az egy napirendi pont szerepel. A várakozások szerint a képviselők hétfőn szavaznak a jogszabályról. A szerb kormánynak eddig 16 minisztériuma és három tárca nélküli minisztere volt. A változások után várhatóan 18 minisztériuma lesz és két tárca nélküli minisztere. A javaslat szerint létrehoznának két új minisztériumot, az ökológiával és az európai integrációval foglalkozókat. Kovács Elvira, a Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági parlamenti képviselője felszólalásában kiemelte, a decentralizáció nélkülözhetetlen a hatékony munkához. A változtatások után megszűnne az Európai Integrációs Iroda, a feladatát az Európai Integrációs Minisztérium venné át. Ennek létrehozására azért lenne szükség, mert egyre több közvetlen kommunikációra van szükség az uniós intézményekkel. „A Vajdasági Magyar Szövetség és a Demokratikus Cselekvés Pártja úgy véli, hogy a különálló Európai Integrációs Minisztérium létrehozása a garancia arra, hogy folytatódik az új kormány esetében is az a politika, amely folyamatosságot mutat a nemzeti közösségek erősödésében, fejlődésében, védelmében és a jogainak ismertetésében. Ez különösen a 23. tárgyalási fejezet elsődleges feladatainak, programjainak és tevékenységeinek megvalósításából látszik.” FoNet-SKUPŠTINA-SEDNICA A javaslattevő Aleksandar Martinović, a Szerb Haladó Párt frakcióvezetője volt. „Részt veszünk a klímaváltozás elleni küzdelemben, mivel mi is hozzájárultunk a természetben bekövetkezett változásokhoz, amelyet az ember idézett elő a cselekedeteivel, különösen az ipari tevékenységével. Sajnos a természetben bekövetkezett változások közvetve vagy közvetlenül számos negatív következményt vonnak magukkal, amelyek hatnak az emberek életére és egészségére. Emiatt a Szerb Haladó Párt úgy gondolta, hogy mindenképpen szükség van egy különálló környezetvédelmi minisztérium létrehozására.” FoNet-SKUPŠTINA-SEDNICA FoNet-SKUPŠTINA-SEDNICA Ugyanakkor Szerbiának teljesítenie kell számos fontos és összetett követelést ebben a témakörben az EU felé vezető úton. Mivel a környezetvédelemmel eddig a Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Minisztérium foglalkozott, ezután változna a feladatköre, a nevét pedig Mezőgazdasági, Erdészeti és Vízügyi Minisztériumra módosítanák. Az ellenzék soraiból Boško Obradović, a Dveri frakcióvezetője elégedetlenségét fejezte ki, hogy minderre 5 év után kerül sor. „Most önök úgy tesznek nekünk javaslatot a környezetvédelmi minisztériumra, ötéves kormányzásuk után, hogy egy pillanatig sem ismerik be, eddig egyáltalán nem foglalkoztak az ökológiával, fogalmuk sincs a környezetvédelemről. Nem ismerik be, hogy önöket az Európai Unió vezette rá arra, hogy létrejöjjön a környezetvédelemmel foglalkozó minisztérium, és hogy enélkül önök soha nem vezették volna be azt.”



Részben módosulna a Gazdasági Minisztérium feladatköre is. Bizonyos jogi aktusok ezentúl az energetikai és bányászati minisztérium hatáskörébe kerülnének, ugyanakkor a turisztikai minisztérium egyes feladatköreit a gazdasági tárca kapná meg.
vita
parlament
minisztériumok
törvény
rendkívüli ülés

Most

14:39, Frissítve: 15:40

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk, az egyik ilyen a lakhatási kiadás. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.
12:58, Frissítve: 16:12

Az egész ország az áldozatokra emlékezik

Egy évvel a belgrádi iskolai lövöldözés után az egész ország megemlékezett az áldozatokról. A televízió és rádióműsorok reggel 8:41 perckor megszakították a sugárzást, és egy perces néha csenddel tisztelegtek a lövöldözésben elhunytak emléke előtt.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.