Ugrás a tartalomra

Maradhat-e Šešelj parlamenti képviselő?

2018.04.12
22:49
Forrás
Večernje novosti, Tanjug
A Köztársasági Választási Bizottság illetékese szerint igen.

Miután másodfokon 10 év börtönbüntetésre ítélte háborús bűnök miatt Vojislav Šešeljt az ENSZ nemzetközi törvényszéki mechanizmusa, felmerül a kérdés, hogy lehet-e a radikális pártvezető elítéltként köztársasági parlamenti képviselő, vagy vissza kell adnia mandátumát - írja a Večerenje novosti. A törvényi szabályozás szerint idő előtt megszűnik annak a képviselőnek a mandátuma, akit legalább fél év fegyházra ítélnek el jogerősen. A Köztársasági Választási Bizottság illetékese azonban a lap kérdésére elmondta, a mandátumtól való megfosztás csak a szerbiai bíróságok jogerős ítélete alapján történhet meg. Semmi akadálya tehát annak, hogy Šešelj a parlament képviselője legyen - tette hozzá az illetékes, aki azt is elmondta, bár Szerbia elismeri a Hágai Törvényszék ítéleteit, Šešelj már előre letöltötte a 10 éves börtönbüntetését, mivel csaknem 12 évig tartották fogva, vagyis nem kell visszatérnie Hágába, ezért nincs értelme annak, hogy elvegyék tőle a képviselői mandátumot. Šešeljnek egyébként nincs joga kártérítést kérni, amiért hosszabb ideg volt börtönben, mint amennyi időre végül jogerősen elítélték.

Šešelj
mandátum
ítélet
háborús bűnök

Most

14:52, Frissítve: 16:53

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.