Ugrás a tartalomra

Maratoni ülést tartott a Magyar Nemzeti Tanács

2024.02.23
15:26
2024.02.23
16:39
Forrás
Pannon RTV
A napirenden eredetileg 48 pont megvitatása szerepelt, de sürgősségi eljárásban ezt bővítették. Bekerült az MNT Köz- és Felsőoktatás-fejlesztési Stratégiájának, illetve az MNT Vajdasági Magyar Kulturális Stratégiájának megvitatása.

Maratoni ülése volt a Magyar Nemzeti Tanácsnak. A többi között a testület elé került még az MNT 2023-ra vonatkozó éves munka és pénzügyi beszámolója, illetve a zárszámadás is.

A Magyar Nemzeti Tanács 11. rendes ülésén Fremond Árpád, a testület elnöke beszámolót tartott az MNT előző évi munkájáról. Kiemelte, 2023 a stratégiák kidolgozásának éve volt, valamint a testület működésének 4 alapterületén is jelentős munkát végeztek el.

Fremond Árpád, elnök, Magyar Nemzeti Tanács: „Fontos megemlíteni, hogy a 2023-as évben folytatni tudtuk az ösztöndíjprogramot, a beiskolázási csomagok időben kiosztásra kerültek, kirándulásokat szerveztünk a gyermekeknek, nyelvi felkészítés volt a diákoknak, akik igényelték, folytattuk az iskolabusz programnak a megvalósítását. Természetesen nagy projektjeink is voltak, amelyeket tovább tudtunk vinni, illetve voltak olyan projektjeink, amelyeket be is tudtunk fejezni, ilyen az óvodafejlesztés tekintetében a Vackor noszai kihelyezett tagozatának a beindítása, ez egy óriási dolog és bízom benne, hogy hasonló módon tudunk majd nemsokára Újvidéken is egy ilyen csoportot indítani.”

A Magyar Nemzeti Tanács 2023-ban mintegy 1,5 milliárd dinárral gazdálkodhatott, amelyet önkormányzati, tartományi, köztársasági és anyaországi forrásokból biztosított. Sárközi István, a Végrehajtó Bizottság elnöke tartott részletes beszámolót a folyó évi és a többéves projektek megvalósításáról, ami után a testület elfogadta a beszámolót és a zárszámadást.

Az oktatás területén a tavalyi évet a Magyar Nemzeti Tanács Köz- és Felsőoktatás-fejlesztési Stratégiájának kidolgozása és többlépcsős közvitája határozta meg. A stratégia felöleli mindazokat a programokat, amelyek létfontossága az előző években már bizonyítást nyert, az óvodai, iskolai, felsőoktatási programokat és az azokat támogató ösztöndíjrendszert is, illetve a további fejlesztési irányokat is. A 2024–2029-es időszakra vonatkozó stratégia legfontosabb elemeit a testület elnöke mutatta be. Számos tanácstag szólalt fel a témával kapcsolatban.

Varjú Potrebity Tatjana, oktatással megbízott tag, Végrehajtó Bizottság, MNT: „A Magyar Nemzeti Tanács Köz- és Felsőoktatás-fejlesztési Stratégiájában megfogalmazott célokat az elkövetkező 6 éves időszakban fenntartható, rendszeres és hatékony intézkedésekkel kívánja megvalósítani, minden társadalmi szereplő összefogásával és minden hazai kormányzati szint, valamint anyaországi forrás és egyéb támogatási forrás mozgósításával. Célunk a fiatalok elvándorlásának megakadályozása, munkaerő-képességük fejlesztése, a szülőföldön való boldogulás segítése, a humán erőforrás képzettségének növelése, a pedagógiai innováció és a korszerű, digitális technológiában rejlő lehetőségek kihasználása.”

A Magyar Nemzeti Tanács Vajdasági Magyar Kulturális Stratégiájának kidolgozását egy komoly terepi munka előzte meg. A vajdasági magyar kulturális háló tartalommal megtöltése feltett célja a tanácsnak. A közösség komoly eredményekkel bír az értékek megtartása és fejlesztése terén, a stratégia megteremtésekor a konszenzusra törekedtek. Négy helyszínen tartottak közvitát róla.

Hugyik Richárd, kultúrával megbízott tag, Végrehajtó Bizottság, MNT: „A vajdasági magyarság megmaradásáért és felemelkedéséért érzett felelősség vezérelt bennünket, amikor megírtuk a stratégiát, olyan víziót szerettünk volna alkotni, amely megfelelő válaszokat ad a kihívásokra. Konszenzust teremteni az elérendő célok tekintetében, amely a minőségi emberi kapcsolatok megteremtésében az európai civilizációs hagyományokon, amely alatt az egész európai civilizációs történelmet kell érteni. Identitásunkat mindenekelőtt kultúránk határozza meg. Hosszútávú tervezésre van szükség, a belsőnkből vezérelt értékrend által, meghatározott célirányos cselekvéssel. Nagyon fontos, hogy apró lépésekkel, reális célokkal, kultúrpolitikai és közpolitikai alapokon egy megmaradást segítő értékrendet létrehozni.”

Az MNT Köz- és Felsőoktatás-fejlesztési Stratégiáját és a Vajdasági Magyar Kulturális Stratégiáját is egyhangúlag megszavazták az ülésen.

Magyar Nemzeti Tanács
MNT

Most

14:52, Frissítve: 16:53

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.