Ugrás a tartalomra

Másfél év múlva 1000 euró lesz az átlagbér Szerbiában

2023.12.31
12:07
2023.12.31
12:15
Forrás
Pannon RTV
Legalábbis ezt mondta ma Aleksandar Vučić, Szerbia elnöke a Prva Televízió vendégeként.

Visszaidézte, hogy 9 évvel ezelőtt még csak 330 euró volt az átlagfizetés, és akkor, amiről álmodtunk, az 500 eurós átlagbér volt, most meg már karnyújtásnyira vagyunk az 1000 eurós átlaghoz, mert - mint mondta, márciusban már elérjük a 830-840 eurós szintet. Vučić emlékeztetett rá, hogy január elsejétől, vagyis holnaptól 14,8 százalékkal emelkednek a nyugdíjak, valamint a minimálbér összege majdnem 18 százalékkal lesz magasabb - 40 ezerről 47 ezer dinárra nő. A közszférában dolgozók fizetése is nagyobb az új évtől 10 százalékkal. A megemelkedett nyugdíjakat és béreket a januári fizetés februári átutalásakor kapják meg az érintettek.

A megismételt választásokról is beszélt

Nehezen elképzelhető, hogy Ana Brnabić maradjon a miniszterelnök – közölte Aleksandar Vučić a Prva Televízió vasárnap reggeli műsorában a kormányalakítással kapcsolatban. A köztársasági elnök kijelentette, hogy a választási folyamat a következő 10-12 nap során lezárul, miután január 2-án nyolc szavazóhelyen megismétlik a voksolást. Hozzátette, kevesebb mint 800 szavazat hiányzik ahhoz, hogy a Szerbia nem állhat meg lista megszerezze a 130. mandátumot is, így akár erre is van esély. A választási folyamat lezárása után megalakul a parlament, kijelölik a miniszterelnök-jelöltet, és megkezdődnek a kormányalakítási tárgyalások. A köztársasági elnök a belgrádi önkormányzati választással kapcsolatban közölte, hogy minden a Branimir Nestorović által vezetett listától függ, ha a Mi, a nép egy hangja nem támogatja egyik oldalt sem, akkor ismét választásokat kell kiírni a fővárosban.

Aleksandar Vučić arra is rámutatott, hogy a következő fél év nehéz lesz Szerbia számára, nagy nyomásra számít Koszovót illetően, a gazdasági kilátások viszont jók.

Aleksandar Vučić
átlagbér

Most

14:52, Frissítve: 16:53

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.