Ugrás a tartalomra

Mateusz Morawiecki: a jogállamiságot érintő uniós megközelítés az adott ország vezetésétől függ

2024.01.31
15:59
2024.01.31
16:11
Forrás
MTI
Rendkívüli kétértelműség és eltérő megközelítések mutatkoznak az Európai Unió részéről a jogállamiságot illetően attól függően, hogy ki van hatalmon egy tagállamban - jelentette ki Mateusz Morawiecki előző lengyel kormányfő Brüsszelben.

Az Európai Parlamentben tartott sajtótájékoztatóján úgy vélte, hogy a jogállamisági kérdésének megítélése nagyon látványos eltéréseket mutat Lengyelország esetében, függően attól, hogy balliberális vagy a politikai középből és a jobboldalból alakult kormány van hatalmon.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy az előző kormány által hozott lengyel jogszabályok és rendelkezések megsértéseinek száma jelenleg "rendkívül magas". Brüsszel részéről azonban nem érkezik reakció annak ellenére, hogy a lengyel igazságügyi miniszter számos rendelkezése az alkotmány módosításával ér fel - emelte ki.

Közölte, hogy az új varsói kormány adókat érintő három rendelkezése szembemegy a lengyel érdekekkel. A legfőbb ügyész kinevezésével kapcsolatban azt mondta: a lengyel törvények egyértelműen rendelkeznek arról, hogy a folyamatnak az elnök jóváhagyásával kell zajlania. Donald Tusk új lengyel kormánya megsérti ezt a jogszabályt, megsérti a lengyel alkotmányt - jelentette ki.

A csütörtöki, egynaposra tervezett uniós csúcstalálkozó témáival kapcsolatban Morawieczki azt mondta: a Jog és Igazságosság (PiS) párt támogatja Ukrajnát Oroszországgal szembeni háborújában, mert Kijev kitartása a kulcs a kontinens gazdasági fejlődésének és a társadalmaknak a biztonságához és stabilitásához.

"Támogatjuk Ukrajnát és az országnak szánt pénzügyi segítségnyújtást, ugyanakkor a hosszú távú uniós pénzügyi keret (MFF) kiigazításának nem szabad károsítania az uniós politikákat, különösen nem az agrárpolitikai erőfeszítéseket" - fogalmazott.

Az uniós migrációs és menekültügyi csomaggal kapcsolatban Morawiecki azt mondta, hogy pártja határozottan ellenzi az illegális migránsok tagállamok közötti elosztásának rendszerét. A migrációs helyzet hosszú távú megoldása nem Európa kapuinak megnyitásában rejlik, hanem a határellenőrzés megerősítésében és azon tagállamokat segítő politikák kialakításában, amelyek nagy migrációs nyomásnak vannak kitéve - mondta. A lengyel ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) párt vétót helyez kilátásba a migrációs helyzet kezelését célzó, a felsorolt elképzelésekkel ellentétes megközelítés lengyel támogatása esetén - jelentette ki.

Az uniós döntéshozatallal kapcsolatban hangsúlyozta: annak további központosítása "sehova sem vezet", az csak a radikalizálódás légkörének megerősítését segítené Európa minden szegletében.

Kijelentette azt is, hogy "egymást érő kísérletek vannak Magyarország zsarolására és az országgal szembeni nyomás fokozására". A Jog és Igazságosság (PiS) párt támogatja Orbán Viktor magyar miniszterelnököt és kormányát a "brutális, minden jogot nélkülöző és minden eljárási normát megsértő zsarolásokkal" szembeni küzdelmében. Az Európai Uniónak nem így kell működnie - tette hozzá.

Kérdésre válaszolva az előző lengyel kormányfő közölte azt is: személy szerint nyitott arra, hogy a júniusi európai parlamenti választásokat követően a Fidesz csatlakozzon az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) európai parlamenti (EP-) frakciójához.

Mateusz Morawiecki
jogállamiság
Európai Unió
lengyel
Brüsszel
Lengyelország
Donald Tusk
Orbán Viktor
Fidesz

Most

21:05, Frissítve: 21:14

Szédületes mérkőzést hozott a 173. örökrangadó

Szenzációsan kezdte a szerbiai labdarúgó Szuperliga 2023/24-es idényének rájátszási szakaszát a Crvena zvezda a Partizan ellen. A drámai összecsapáson 3:2-re nyertek a piros-fehérek, és 10 pontra lógtak el a fekete-fehérektől.
19:25, Frissítve: 19:33

A Kisvárda elleni döntetlennel ismét bajnok a Ferencváros

A Ferencváros megnyerte sorozatban a hatodik, összességében pedig a 35. bajnoki címét, mivel hazai pályán gól nélküli döntetlent játszott a kieső helyen álló Kisvárdával a labdarúgó OTP Bank Liga 29. fordulójának második szombati mérkőzésén.
17:07, Frissítve: 19:09

Lovaggá avatták a Pannon RTV újságíróját

A Szent György Lovagrend lovagjává avatták Szabó-Hangya Terézt, a Pannon RTV nyugalmazott újságíróját és Dolinszki Áron evangélikus lelkészt Visegrádon. Az eseményre Székelyföldről, Németországból és Skandináviából is érkeztek résztvevők.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.

Berobbant a turistaidény Palicson

A nyárias időjárásnak köszönhetően a tó körüli sétányon, a vendéglátóhelyek teraszain és a fagylaltozók környékén is sokan voltak a délutáni órákban.