Ugrás a tartalomra

A médiatörvények a köztársasági parlament napirendjén

2023.10.23
15:34
2023.10.23
16:57
Forrás
Pannon RTV
Az ülésen ismertették, hogy a köztájékoztatás megvalósulásának alapjait helyezik le.

A köztájékoztatásról, a közmédiáról, az elektronikus médiáról és a közmédia-szolgáltatásokról szóló törvényjavaslatok is napirenden szerepeltek a köztársasági parlament mai ülésén Belgrádban.

A szerb kormány elfogadta a médiával kapcsolatos törvények módosítási javaslatait, így azok hétfőn parlamenti eljárásba kerültek. Az ülésen ismertették, hogy ezzel tulajdonképpen a köztájékoztatás megvalósulásának alapjait helyezik le. A célok között szerepel az is, hogy megakadályozzák az információáramlás korlátozását és a nyomásgyakorlást. A Szerbiában élő nemzeti kisebbségek tájékoztatására is kitér a javaslat. Mihailo Jovanović, távközlési és telekommunikációs miniszter, Szerbia: „A munkacsoport tagjai az információs rendszer fejlesztésére törekedtek. Elő van látva, hogy azok a lapkiadók, amelyeket a nemzeti kisebbségek nemzeti tanácsai alapítottak, a jövőben országos szinten kialakított feltételek alapján legyenek finanszírozva. A közérdek fogalmának újradefiniálása is tervben van. A nemzeti kisebbségek nemzeti tanácsai által alapított média esetében a munka a közérdekű médiaszolgáltatás elveivel összhangban történik majd.”

Željko Bodrožić, a Szerbiai Újságírók Független Szövetségének elnöke korábban elégedetlenségének adott hangot a médiatörvény tervezete kapcsán, szerinte ugyanis nem veszik elég komolyan a REM, azaz az Elektronikus Médiumokat Szabályozó Testület Tanácsának munkáját. „A REM szemmel láthatóan fontos a hatalomnak, több okból kifolyólag sem engedik el. Egyéb alkotmányos kategóriába helyezték át, így 2027-ig senkit sem bánthatunk,a gyakorlat pedig azt mutatja, hogy ha a hatalom azt akarja, akkor akár öt tagot is leválthat egy nap alatt, vagy akár holnap leválthat mindenkit.”

Ökrész Rozália, a VMSZ parlamenti képviselője hétfői felszólalásában örömének adott hangot, hogy a nemzeti kisebbségek továbbra is részt vehetnek a REM munkájában. „Az elektronikus médiáról szóló törvény továbbra is elismeri a nemzeti kisebbségek nemzeti tanácsait, mint a REM felhatalmazott előterjesztőit. Ez lehetővé teszi számunkra, hogy igényeinkkel, problémáinkkal, megoldási javaslatainkkal jelen legyünk a szabályozó testület munkájában.”

A médiára vonatkozó törvényjavaslatokban nagy hangsúlyt kap az újságírók ellen elkövetett erőszak megakadályozása, a médiapluralizmus védelme, valamint a médiában kialakuló esetleges monopólium meggátolása is.

média
törvényjavaslat
Mihailo Jovanović
Željko Bodrožić
Ökrész Rozália

Most

20:09, Frissítve: 20:32

A kormányprogramról vitázik a parlament

Miloš Vučević kormányalakító több mint három órán keresztül ismertette expozéját. Ezt követően megkezdődött a vita a köztársasági képviselőházban a kormányprogramról.
13:43, Frissítve: 16:32

Ezreket vonz a palicsi majális

Verőfényes napsütés és viharos erejű szél várta a 39. palicsi majális látogatóit. Már a délelőtti órákban benépesült a tópart, a kora délutáni órákban pedig már több ezren voltak a sétányon.
13:17, Frissítve: 15:45

Ma megalakul az új szerb kormány

A geopolitikai stabilitás megőrzése, infrastrukturális fejlesztések, az életszínvonal növelése, az EU-tagság felé vezető út és a katonai semlegesség - egyebek mellett ezeken dolgoznak majd az új szerb kormány tagjai a jövőben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.