Ugrás a tartalomra

A médiatörvények a köztársasági parlament napirendjén

2023.10.23
15:34
2023.10.23
16:57
Forrás
Pannon RTV
Az ülésen ismertették, hogy a köztájékoztatás megvalósulásának alapjait helyezik le.

A köztájékoztatásról, a közmédiáról, az elektronikus médiáról és a közmédia-szolgáltatásokról szóló törvényjavaslatok is napirenden szerepeltek a köztársasági parlament mai ülésén Belgrádban.

A szerb kormány elfogadta a médiával kapcsolatos törvények módosítási javaslatait, így azok hétfőn parlamenti eljárásba kerültek. Az ülésen ismertették, hogy ezzel tulajdonképpen a köztájékoztatás megvalósulásának alapjait helyezik le. A célok között szerepel az is, hogy megakadályozzák az információáramlás korlátozását és a nyomásgyakorlást. A Szerbiában élő nemzeti kisebbségek tájékoztatására is kitér a javaslat. Mihailo Jovanović, távközlési és telekommunikációs miniszter, Szerbia: „A munkacsoport tagjai az információs rendszer fejlesztésére törekedtek. Elő van látva, hogy azok a lapkiadók, amelyeket a nemzeti kisebbségek nemzeti tanácsai alapítottak, a jövőben országos szinten kialakított feltételek alapján legyenek finanszírozva. A közérdek fogalmának újradefiniálása is tervben van. A nemzeti kisebbségek nemzeti tanácsai által alapított média esetében a munka a közérdekű médiaszolgáltatás elveivel összhangban történik majd.”

Željko Bodrožić, a Szerbiai Újságírók Független Szövetségének elnöke korábban elégedetlenségének adott hangot a médiatörvény tervezete kapcsán, szerinte ugyanis nem veszik elég komolyan a REM, azaz az Elektronikus Médiumokat Szabályozó Testület Tanácsának munkáját. „A REM szemmel láthatóan fontos a hatalomnak, több okból kifolyólag sem engedik el. Egyéb alkotmányos kategóriába helyezték át, így 2027-ig senkit sem bánthatunk,a gyakorlat pedig azt mutatja, hogy ha a hatalom azt akarja, akkor akár öt tagot is leválthat egy nap alatt, vagy akár holnap leválthat mindenkit.”

Ökrész Rozália, a VMSZ parlamenti képviselője hétfői felszólalásában örömének adott hangot, hogy a nemzeti kisebbségek továbbra is részt vehetnek a REM munkájában. „Az elektronikus médiáról szóló törvény továbbra is elismeri a nemzeti kisebbségek nemzeti tanácsait, mint a REM felhatalmazott előterjesztőit. Ez lehetővé teszi számunkra, hogy igényeinkkel, problémáinkkal, megoldási javaslatainkkal jelen legyünk a szabályozó testület munkájában.”

A médiára vonatkozó törvényjavaslatokban nagy hangsúlyt kap az újságírók ellen elkövetett erőszak megakadályozása, a médiapluralizmus védelme, valamint a médiában kialakuló esetleges monopólium meggátolása is.

média
törvényjavaslat
Mihailo Jovanović
Željko Bodrožić
Ökrész Rozália

Most

07:35

Érkezik a csapadék

A reggeli órákban Szerbia déli vidékein már esett, késő délutánra pedig az ország többi részén is megvastagszik a felhőzet. Késő délutánra Vajdaságba is megérkezhet a csapadék.
21:33, Frissítve: 21:53

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.
19:36, Frissítve: 08:14

Ismét a VMSZ adja a tartományi házelnököt

Miloš Vučevićtyel egyeztetett dr. Pásztor Bálint Belgrádban. A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a Szerb Haladó Párt elnökével a koalíciós szerződésről és az együttműködés folytatásáról tárgyalt.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.