Ugrás a tartalomra

Megalakult az új magyar parlament

2018.05.08
15:44
2024.03.19
08:33
Forrás
Pannon RTV, MTI
Letették esküjüket a magyar országgyűlési képviselők, ezzel megalakult az új magyarországi parlament.

A törvényhozás alakuló ülésén Áder János államfő negyedszer kérte fel kormányalakításra Orbán Viktort, a Fidesz-KDNP listavezetőjét. A 199 fős parlamentben a Fidesz-KDNP 133, a Jobbik 26, az MSZP-Párbeszéd 20, a Demokratikus Koalíció 9, az LMP 8, az Együtt 1 mandátumot szerzett, további 1 képviselő függetlenként dolgozik és ugyancsak 1 képviselője lesz a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának.

Pontosan egy hónappal azután, hogy megtartották a magyarországi országgyűlési választásokat, ma itt, a magyar Országházban megalakult az új magyar Országgyűlés. A képviselők ugyanis a délelőtt folyamán letették az esküt. Az Országgyűlés mai alakuló ülésén Áder János köztársasági elnök beszédet mondott, amelyben egyebek mellett arra kérte fel az Országgyűlés képviselőit, hogy Orbán Viktort válasszák meg miniszterelnöknek. Az Országgyűlés mai alakuló ülésén egyebek mellett megválasztották a házelnököt. Ő Kövér László lesz az elkövetkezendő négy évben is.

Áder János, Magyarország köztársasági elnöke pár perccel 10 óra után nyitotta meg az Országgyűlés alakuló ülését Budapesten.

Áder János, köztársasági elnök, Magyarország: „A 2018-as országgyűlési választás végeredménye világos, egyértelmű, jogilag megkérdőjelezhetetlen. Az új Országgyűlés és a leendő kormány legitimációja minden vitán felül áll.”

A jelenlévők meghallgatták Patyi Andrásnak, a Nemzeti Választási Bizottság elnökének és Pálffy Ilonának, a Nemzeti Választási Iroda elnökének beszámolóit a magyar országgyűlési választásról.

Pálffy Ilona, elnök, Nemzeti Választási Iroda: „Az állami feladatok végrehajtása törvényesen, Magyarország Alaptörvényének és a jogszabályoknak megfelelően történt.”

A képviselők mandátumvizsgálata után a történelmi zászlók előtt letették esküjüket az országgyűlési képviselők, ezzel megalakult az új parlament.

A Demokratikus Koalíció képviselői csak az eskütétel idejére jelentek meg az ülésteremben, azt követően azonnal távoztak is. Egyedül Hadházy Ákos, az LMP képviselője nem tett esküt.

A Ház az Országgyűlés elnökének megválasztásával folytatta munkáját. Kövér Lászlót választották meg elnöknek. Érvényes szavazatot 179 képviselő adott le, közülük 143-an szavaztak igennel, 35-en nemmel, míg egy voksoló tartózkodott.

Kövér László, a magyar Országgyűlés elnöke: „Kiszámítható vagyok és maradok azon meggyőződésemben, hogy Magyarország felemelkedésének egyetlen útja a szuverén magyar népakaratban gyökerező parlamentáris demokrácia keretei között vezet, hogy hazánkban a politikai hatalom egyetlen legitim forrása a magyar választópolgárok közössége.”

A parlamentnek ezúttal is 199 képviselő a tagja, a Ház munkájában további 12 szószóló vesz részt. Az ülésnap végén a megválasztott képviselők elénekelték a Szózatot.

magyar parlament
magyar Országgyűlés
képviselők
eskü

Most

16:10, Frissítve: 16:30

Gyereket a magasba! Adán is

Ada is csatlakozott a Gyereket a magasba! elnevezésű határon átívelő programhoz, amelyet a budapesti székhelyű Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom indított el évekkel ezelőtt.
15:50, Frissítve: 15:59

Megvannak a hozzávalók az ünnepi fogásokhoz

A húsvétot megelőző napokban szigorú böjtöt tartanak a ortodox hívek. Vasárnap azonban már ünnepi fogásokat fogyasztanak. Az újvidéki limáni piacon is sokan vásárolták meg a húsvéti menü hozzávalóit.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.