Ugrás a tartalomra

Megalakult a Szerb Köztársasági Parlament

2024.02.06
10:02
2024.02.06
16:57
Forrás
Pannon RTV
A szerb himnuszt követően az ellenzéki képviselők hangos fütyüléssel, transzparensekkel a kezükben gátolták az ülést.

A szerb himnusszal kezdődött a köztársasági parlament alakulóülése. Ezt a leendő képviselők még csendben, a megfelelő tisztelet mellett hallgatták végig. Ezt követően azonban változott a helyzet. Az ülést Stojan Radenović, a parlament legidősebb tagja vezette, köszöntője alatt azonban transzparensek kerültek elő a padsorokból.

Az esküjük előtt álló képviselők egy része felkelt, a magasba tartott táblákon egyebek mellett olyan feliratok voltak olvashatók, mint a tolvajok, ellopták a választásokat, semmisítsék meg az eredményeket. Ez után sípoltak és minden mód igyekeztek megzavarni az ülés folytatását az ellenzéki képviselők.

Radenović a napirendi pontokat ismertette, ami alatt több biztonsági ember is bevonult a terembe. Egy olyan plakát is előkerült, amelyen Aleksander Vučić arcképe alatt a maffia főnöke szöveg állt, majd a karzatra kifüggesztették a következő feliratot: DOS-os tolvajok, megint kifosztanátok Szerbiát, hát nem fog menni! Ekkor hatalmas taps tört ki a Szerb Haladó Párt által fémjelzett Szerbia nem állhat meg lista tagjai körében.

Alig 10 perccel az ülés kezdete után, Radenović korelnök szünetet rendelt el, majd folytatni próbálták a munkát, de a körülmények továbbra sem változtak. Az ellenzéki képviselők folytatták a parlamenti munka megzavarását. Első, és egyedüli felszólalóként Aleksandar Marković, a Szerb Haladó Párt képviselő-jelöltje kért szót. Mindenkinek sikeres munkát kívánt, valamint a polgároknak is üzent, azt mondta, a választások demokratikusak voltak.

„Szerbia lakosainak is szeretnék gratulálni a szabad, demokratikus, fair és tisztességes választásokért, amelyet december 17-én tartottak.”

Radenović közölte, hogy minden képviselő mandátumát hitelesítették.

Dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség frakcióvezetője az ülést követően elmondta, majd csak a koalíciós tárgyalásokat követően lehet tudni, hogy ki lesz a köztársasági parlament elnöke, és kik lesznek az alelnökök. Mi konstruktív munkára készülünk, arra, ahogy az elmúlt években is a VMSZ frakciója a képviselőházban dolgozott, arra készülünk, hogy azt követően, hogy ma megalakítottuk az új összetételben is a VMSZ frakcióját, minden egyes magyar szempontból fontos ügyet a parlament érdeklődésének a középpontjába helyezzük, ahogy ez történt az elmúlt mandátumok során is. Az, hogy teljes lesz-e a mandátum, nem tudjuk.

A jelenlevők egy része letette és aláírta a képviselői esküt. A többiek az eskütétel ideje alatt elhagyták a termet. A Szerbia az erőszak ellen lista és a Nada koalíció képviselői a folyosón írták alá a dokumentumot. Az elnöklő Stojan Radenović berekesztette az ülést. Mint mondta, az ülés folytatásról időben tájékoztatnak majd mindenkit.

parlament

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.