Ugrás a tartalomra

Megállapodás nélkül ért véget a Trump-Kim csúcs

2019.02.28
08:46
2024.03.19
08:50
Forrás
index.hu
Váratlanul félbeszakadtak Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsongun észak-koreai vezető tárgyalásai a csúcstalálkozójuk második napján Vietnámban.

A találkozó végén az eredeti tervek szerint közös nyilatkozatot írtak volna alá. Azonban ehelyett a két vezető külön hagyta el a tárgyalásoknak helyet adó hotelt.

A Fehér Ház tájékoztatása szerint jó és konstruktív tárgyalások voltak, de Trumpnak és Kimnek nem sikerült megállapodnia.

Fotó: Tanjug via AP/Korean Central News Agency/Korea News Service

A tervezettnél két órával hamarabb ért véget Donald Trump és Kim Dzsongun vietnámi csúcstalálkozója. Az amerikai és az észak-koreai vezető tárgyalásának fő témája Észak-Korea nukleáris leszerelése volt. A megszakított találkozó után Trump hoteljében sajtótájékoztatót tartott, amelyen leszögezte, hogy továbbra is jó a kapcsolata Kim Dzsongunnal, nem kell asztalcsapkodásra gondolni, baráti hangulatban szakadtak félbe az egyeztetések. Azonban nem érezték úgy, hogy jó lenne aláírni egy olyan megállapodást, amire most lehetőség lett volna. Néha fel kell állni, ez pedig most ez a pillanat volt - mondta az amerikai elnök.

Fotó: Tanjug/AP Photo/ Evan Vucci

A hírek szerint a két elnök a szankciók kérdésében nem tudott megegyezni: Kim azt akarta, hogy az összes, a hazájával szembeni szankciót oldják fel, cserébe a Jongbjonban lévő nukleáris központ leszereléséért. Az USA viszont nem volt hajlandó beleegyezni ebbe. Az említett központ az amerikaiak számára nem fontos területen található, ráadásul ők az összes létesítmény bezárását akarták. Trump elmondása szerint Kim így is ígéretet tett, hogy 400 nap szünet után sem kezdik újra az atom- és rakétateszteket.

A sajtótájékoztatón az amerikai külügyminiszter, Mike Pompeo elmondta, mindkét fél eltökélt, hogy folytassák a tárgyalásokat a jövőben, és ő maga optimista. Azonban egy újabb, harmadik csúcstalálkozó egyelőre nincs tervben.

Tanjug/AP Photo/Susan Walsh

A szakértők szerint a felkészülés hiányának köszönhető a csúcstalálkozó idő előtti vége. A történtek kapcsán többen is megfogalmazták, hogy a megállapodások nem útközben születnek, hanem általában előre megfogalmazzák őket. Ezúttal azonban nagyon kevés előkészületet lehetett látni - vélik.

Ez volt nyolc hónapon belül a második találkozója a két államfőnek: tavaly ősszel Szingapúrban találkoztak, akkor néhány konkrétumot tartalmazó megállapodás is született.

Az eredeti tervek szerint Trump és Kim együtt is ebédelt volna a találkozó után, de ez is elmaradt, Trump visszatért Vietnámból Washingtonba.

Vietnam
Donald Trump
Kim Dzsong Un

Most

18:36

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.
17:58, Frissítve: 18:12

Hszi Csin-ping megérkezett Franciaországba

A kínai elnök Emmanuel Macron francia államfő meghívására érkezett Párizsba, ugyanis a két ország 60 éve lépett diplomáciai kapcsolatba. Hszi Csin-ping franciaországi látogatása után Szerbiába és Magyarországra is ellátogat.
16:01, Frissítve: 16:11

Verstappené a pole pozíció

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamot ő kezdheti majd az élről.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.