Ugrás a tartalomra

„A megbékélés folyamata már nem visszafordítható” (videó)

2014.02.17
17:46
A bizalom megteremtése a szerbek és a magyarok között, az intézmények megerősítése a magyarságon belül, és a jó szándék szakmai képviselettel való párosítása – Glatz Ferenc szerint ez a három alapelv az, amelyben a magyar-szerb közös múlt feltárása előre tud mozdulni
A bizalom megteremtése a szerbek és a magyarok között, az intézmények megerősítése a magyarságon belül, és a jó szándék szakmai képviselettel való párosítása – Glatz Ferenc szerint ez a három alapelv az, amelyben a magyar-szerb közös múlt feltárása előre tud mozdulni. A Magyar–Szerb Akadémiai Vegyes Bizottság Magyar Tagozata régi és új elnöke ma Zentán is látogatást tett. A megbékélés folyamata olyan ponton van, amelyről már nem visszafordítható, hangsúlyozta a Magyar–Szerb Akadémiai Vegyes Bizottság Magyar Tagozata régi és új elnökének zentai látogatása során Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke. Hozzátette, ezt a pontot a tavalyi csúrogi főhajtás jelenti, amely visszafordíthatatlanná tette a szembesülés és a megbékélés folyamatát. Ahhoz azonban, hogy ezen az úton tovább lehessen haladni, feltétlenül szükséges a levéltári munka továbbvitele és a közös múlt további részleteinek feltárása is, szögezték le a szakemberek. Glatz Ferenc akadémikus, a Magyar–Szerb Akadémiai Vegyes Bizottság Magyar Tagozatának korábbi elnöke: „A bizalom megteremtése szerbek és magyarok között, az intézmények megerősítése a magyarságon belül, és a jó szándékot szakmai képviselettel párosítani – ez a három alapelv az, amelyben a szerb-magyar közös múlt feltárása előre tud mozdulni.” httpv://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=qqeiSGLI11E A Magyar–Szerb Akadémiai Vegyes Bizottság Magyar Tagozata nemrég összetételében is megújult. Ez a megújult összetételű bizottság készíti elő a soron következő egyeztetést a szerb féllel. A belgrádi látogatást március második felére tervezik, amikor is közösen elemzik majd az eddig elért eredményeket, és egyeztetik a folyatásra vonatkozó legfőbb célkitűzéseket is. Kocsis Károly akadémikus, a Magyar–Szerb Akadémiai Vegyes Bizottság magfyar tagozatának elnöke: „Terveink szerint mindkét fél igyekszik a korábbiakhoz hasonlóan közösen finanszírozni ezt a munkát, tehát mind a szerb állam, mind pedig a magyar állam igyekszik azokat a forrásokat előteremteni, amellyel folytatódhat ez a feltáró munka, amelynek a következő lépése a szerb-magyar megbékélés, a múlt tényeivel való szembesülés, mindkét társadalom szembesítése a múlt szomorú tényeivel.” A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a megbékélés folyamatának előrehaladásában bízik. Pásztor István a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke: „A megbékélés előrehaladása nemcsak a történelmi tények feltárásáról szól, hanem az eseményekkel, a számokkal, a körülményekkel való megbékéléssel a mi részünkről, egyénileg és közösségileg, de a többség részéről is és az egész társadalom részéről.” Pásztor István kifejtette, mindezek kapcsán a meghatározó szerbiai politikai erő, a Szerb Haladó Párt részéről is nagyfokú nyitottság tapasztalható, majd hozzátette, rendkívül fontosnak tartja, hogy a szerb politikai palettán van egy olyan párt, amely felvállalja és erőteljesen képviseli is a megbékélés ügyét.

Most

14:39, Frissítve: 16:36

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk, az egyik ilyen a lakhatási kiadás. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.