Ugrás a tartalomra

Megegyeztek abban, hogy a cél a reformok és a beruházások felgyorsítása Szerbiában

2024.02.16
21:31
2024.02.17
10:07
Forrás
Szerbiai RTV
Háromnapos biztonsági konferencia zajlik Münchenben, amelyen Aleksandar Vučić is részt vesz.

A szerb elnök többek között David Cameron, Nagy-Britannia külügyminiszterével, valamint Johannes Hahn uniós költségvetési biztossal is tárgyalt, de Ursula von der Leyennel is egyeztetett.

Nagyon hasznosnak nevezte David Cameron, Nagy-Britannia külügyminiszterével való találkozóját Aleksandar Vučić. A szerb elnök a 60. müncheni biztonsági konferenciára utazott Németországba. A politikus Instagram bejegyzésében az olvasható, hogy David Cameronnal Szerbia fejlődéséről, a 2027-es Expóról, valamint Nagy-Britannia és Szerbia együttműködéséről egyeztetett.

Vučić Johannes Hahn uniós költségvetési biztossal is tárgyalt. A szerb elnök internetes bejegyzésében úgy fogalmazott, az EU nyugat-balkáni növekedési programját, mint a térség gazdasági növekedését célzó tervét is megvitatták. Megegyeztek abban,hogy a cél a reformok és a beruházások felgyorsítása Szerbiában, az ország EU- tagságának minél előbbi elérése érdekében.

Vučić Borjana Kristoval, Bosznia-Hercegovina Miniszteri Tanácsának elnökével való találkozójáról azt közölte, a cél Szerbia és Bosznia–Hercegovina együttműködésének megerősítése.

A szerb államfő az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank elnökével is egyeztetett. Vučić azt közölte, a szerb gazdaság további erősítésének és még gyorsabb növekedésének, az infrastruktúra fejlesztésének és a külföldi befektetések bevonzásának módjairól tárgyaltak. A köztársasági elnök hozzátette, szó volt a bank és a Szerbia közötti kiváló együttműködés folytatásának fontosságáról is.

Vučić közölte, hogy a legkedvezőbb feltételekkel további forrásokat kért az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banktól a szerbiai utak építésére. „Ezek helyi utak, regionális utak. Szerbia összes faluját fejleszteni akarjuk. Hogy az emberek ne azt lássák, hogy számokért dolgozunk, hanem hogy értük dolgozunk, hogy értük élünk.”

A szerb államfő este a sajtónak azt mondta, bármit is csinál, a fejében többek között az Expo és 2027, valamint néhány nem könnyen elérhető cél jár, amelyeket Szerbia el fog érni. „Ezek nem könnyen elérhető célok, de elérjük őket. A 100 milliárdos bruttó hazai terméket, az 1400 eurós átlagfizetést, 650 eurós átlagnyugdíjat. Ehhez sok új befektetés és sok új beruházás kell és erről beszéltünk ma.”

A szerb elnök több biztonsági testület ülésén is részt vesz. A háromnapos biztonsági konferencián egyébként napirenden szerepelnek az ukrajnai és a gázai harcok, valamint a migráció kérdése is.

München
Müncheni Biztonságpolitikai Konferencia
Aleksandar Vučić
Németország
David Cameron

Most

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.