Ugrás a tartalomra

Megegyeztek a Magyarországnak járó uniós forrásokról

2022.12.13
07:13
2022.12.13
16:37
Forrás
Euronews
Ugyanakkor nem sikerült megállapodni a kilencedik uniós szankciós csomagról.

Megszületett a megállapodás Magyarország és az Európai Unió között a mind az Ukrajnának szánt 18 milliárd eurós támogatásról, mind a globális minimumadóról és arról az 5,8 milliárd euróról, amit vissza nem térítendő támogatásként biztosít az EU Magyarországnak. Az első két kérdésben Magyarország eddig vétót tartott fenn, míg egy negyedik kérdésben, a jogállamisági eljárásban javasolt magyar EU-s pénzek felfüggesztésének ügye kapcsán az uniónak voltak kitételei.

Az EU soros elnökségét betöltő Csehország kormánya tegnap késő este tette közzé hivatalos Twitter-oldalán, hogy megszületett a megállapodás a magyar féllel. Az Európai Unió és Magyarország között a feszültséget az adta, hogy utóbbi nem támogatta azt, és vétót emelt, hogy az EU hitelforrásokból finanszírozzon ukrajnai támogatásokat, továbbá Magyarország a globális minimumadó bevezetését is fenntartásokkal kezelte.

Egyezség született az 5,8 milliárd euró vissza nem térítendő támogatást tartalmazó magyar helyreállítási terv kapcsán és a jogállamisági eljárás lezárására vonatkozó javaslat kapcsán is. Utóbbi esetében az EU-nak az uniós pénzek elköltési módjával, valamint jogállamisági kérdésekkel kapcsolatban voltak fenntartásai. A Magyar Kormány részéről többször is elhangzott, megtesznek mindent annak érdekében, hogy a pénzeket le lehessen hívni. Az ország számos szabályozást hozott annak érdekében, hogy eleget tegyen az elvárásoknak. A mostani döntés értelmében is lesz bizonyos mértékű befagyasztás, ugyanakkor nem akkora, amekkorát előzetesen az Európai Bizottság javasolt.

Megvalósultak a magyar kormány által júniusban kitűzött célok - jelentette ki Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter. „Mindez azt is jelenti, hogy Magyarország a többi országhoz hasonlóan hozzájuthat az uniós forrásokhoz, ez szerkezetileg azt jelenti számunkra, ugye két nagy pénzösszegről beszélünk, a helyreállítási terv keretében 2300 milliárd forintról beszélhetünk, amely megnyílik ezáltal, amelynek a vállalásaink érdekében kb. 48 százaléka olyan projektek finanszírozására fog menni, amelyek a klímapolitikai és energetikai célok elérését teszi lehetővé. További 30 százalék a digitális infrastruktúra fejlesztését. Az operatív programok esetében a magyar társfinanszírozással együtt körülbelül 14 ezer milliárd forint állt rendelkezésre 2027 végéig, ebből azonban több mint 4 ezer milliárd forintot eddig is jóváhagyott a bizottság az agrár- és vidékfejlesztésre, 9-10 ezer milliárd annak az összege, amely a többi operatív program rendelkezésére áll.”

Ugyanakkor nem sikerült megállapodni a kilencedik uniós szankciós csomagról. Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter, Magyarország: „A szankciós csomagok megvitatása során számunkra a legfontosabb, hogy a nemzeti érdek ne sérüljön, és hogy Magyarország energiaellátása ne kerüljön veszélybe. A 9. szankciós csomagot előkészítő viták során ezen szempontjainkat sikerült érvényesítenünk, a dolgok jelenlegi állása szerint az energiaszektorokat érintő szankciós intézkedések nem kerülnek bele a 9. szankciós csomagba sem.”

Sajtóhírek szerint a csomag kapcsán több tagállam között vita alakult ki, és nem a magyar vétó miatt nem született megállapodás érdemben. A 9. csomag egyébként az uniós szankciókat legalább kétszáz személyre és szervezetre terjesztené ki, három további orosz bankot célozna meg, korlátoznák Oroszország hozzáférését a külföldi gyártású drónokhoz, exportellenőrzéseket vezetnének be a kettős felhasználású, azaz a polgári mellett a katonai célokra is használható termékekre, valamint az orosz energia- és bányászatot is érintenék.

uniós forrás
vétó
Magyarország

Most

14:52, Frissítve: 14:58

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.
11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.