Ugrás a tartalomra

Megkezdődött az uniós tagországok állam- és kormányfőinek csúcstalálkozója

2023.12.14
13:00
2023.12.14
13:13
Forrás
MTI, Euronews
Heves vita várható Ukrajnáról.

Megkezdődött az uniós tagországok állam- és kormányfőinek kétnaposra tervezett brüsszeli csúcstalálkozója. Az Európai Tanács tagjai megbeszélést folytatnak Oroszország Ukrajna elleni háborújáról, az Ukrajnának nyújtandó további uniós támogatásról, az ország uniós csatlakozásának kilátásairól, az izraeli-palesztin konfliktusról, valamint az Európai Unió hosszú távú költségvetésének felülvizsgálatáról. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a csúcstalálkozóra szóló meghívójában kiemelte: az uniós tagállamoknak bele kell egyezniük abba, hogy az EU megkezdi a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával, valamint meg kell állapodniuk arról, hogy hosszú távú stabilitása érdekében az EU 50 milliárd eurót biztosítson az országnak.

Orbán Viktor előzőleg élesen bírálta az Európai Bizottság értékelését Ukrajna csatlakozási készségéről az Európai Unióhoz. A magyar miniszterelnök "megalapozatlannak és rosszul előkészítettnek" nevezte az értékelést, és azt mondta, hogy Ukrajna esetleges csatlakozása milliárdos mezőgazdasági és kohéziós forrásoktól fosztaná meg Magyarországot. A magyar miniszterelnök az uniós tagság alternatívájaként egy "stratégiai partnerséget" javasolt Ukrajnával, még akkor is, ha a teljes körű tagság csak évek múlva valósulna meg.

EU-csúcs
Ukrajna
Orbán Viktor

Most

21:59, Frissítve: 08:00

Megérkezett Belgrádba a kínai elnök

A kínai elnök gépét szerbiai felségjelzésű MiG-29-es vadászgépek kísérték a Nikola Tesla repülőtérig, ahol a szerb hadsereg gárdája sorakozott fel a tiszteletére.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.