Ugrás a tartalomra

Megkezdte a kormányalakítási konzultációkat Vučić

2024.02.26
16:10
2024.02.27
08:30
Forrás
Pannon RTV
Megkezdődtek a kormányalakítási tárgyalások Szerbiában a december 17-i előrehozott parlamenti választást követően.

Aleksandar Vučić köztársasági elnök bejelentette, mindenkivel leül egyeztetni a leendő kormányról, aki hajlandó tárgyalni vele, és aki tiszteletben tartja az ország Alkotmányát és törvényeit. A tárgyalássorozatot a nemzeti kisebbségek pártjaival kezdte.

Hétfőn az albán és az orosz kisebbség parlamentbe jutott pártjainak képviselőivel ült le egyeztetni a szerb köztársasági elnök. Előbb Az albánok politikai harca folytatódik – Shaip Kamberi, majd az Orosz Párt – Slobodan Nikolić nevet viselő lista politikusait fogadta. Mindkét pártnak egy-egy képviselője került be a 250 fős törvényhozásba.

Az albán Shaip Kamberi 2014 és 2016 között, valamint 2020 óta parlamenti képviselőként élesen bírálta a szerb kormányt. Az albánok politikai harca folytatódik nevű lista vezetője hétfőn annak ellenére is megjelent a tárgyalásokon, hogy pártja nem kíván belépni a kormánykoalícióba, és továbbra is a kormány egyik legerélyesebb kritikusa akar maradni. Mint mondta: az albánok hajlandók integrálódni, de ezt előbb helyi, nem pedig központi szinten kell megvalósítani, előbb az albán közösségeket kell megerősíteni, és biztosítani kell számukra az őket megillető jogokat, a gazdasági fejlődést, és mindazt, amit a párt a kampány során hét pontban foglalt össze.

Shaip Kamberi, listavezető, Az albánok politikai harca folytatódik: „Egyetlen olyan lehetőség sincs, hogy mi a kormány tagjai legyünk. Az az egyetlen opció, hogy a hét pontunk alapján megkezdődjön egy politikai folyamat. A nemzeti tanácsunk 2022-ben az EBESZ közvetítésével hét minisztériummal is tárgyalt, a terv megvalósítása pedig 2023-ban kellett volna, hogy megkezdődjön, és 2026-ig tartott volna. Most már 2024 van, és még el sem indult. Tehát azt várjuk, hogy az albánokkal történő jobb kommunikáció kiépítésével ennek a hét pontnak a megvalósítása megkezdődhet.”

A december 17-i előrehozott parlamenti választást a Szerb Haladó Párt Aleksandar Vučić – Szerbia nem állhat meg nevű lista nyerte meg, és összesen 129 mandátumot szerzett. A második helyen a Szerbia az erőszak ellen nevű lista végzett 65 mandátummal, míg a harmadik a Szerbiai Szocialista Párt Ivica Dačić – Szerbia miniszterelnöke lista lett 18 mandátummal. A parlamentbe bekerült még a Remény koalíció és a Mi - A nép egy hangja nevű lista 13-13 mandátummal. A nemzeti kisebbségek listái közül a Vajdasági Magyar Szövetség – Elnökünkért, közösségünkért, a jövőért! nevű lista hat parlamenti helyet szerzett, az Usame Zukorlić és Tomislav Žigmanov nevével fémjelzett bosnyák-horvát lista két helyet, és Szandzsáki Demokratikus Akciópárt nevű bosnyák lista is két helyet tudhat a magáénak.

Aleksandar Vučić a múlt héten jelentette be a szerbiai közszolgálati televízióban, hogy hétfőn megkezdi a kormányalakítási tárgyalásokat mindazokkal, akik hajlandók vele leülni tárgyalni, és akik tisztelik Szerbia alkotmányát és törvényeit. Ez utóbbi megjegyzés azért fontos kitétel, mert az ellenzék a parlament alakuló ülésének menetét sem tartotta be, kiabálással és transzparensek lobogtatásával igyekezett akadályozni a munkát, majd a képviselők nem az ülésteremben, hanem az előcsarnokban tették le esküjüket.

A köztársasági elnök egyeztetésekre vonatkozó bejelentésére a Szerbia az erőszak ellen nevű lista azonnali elutasítással reagált.

A jobboldali ellenzék sem érdekelt a tárgyalásokban. Miloš Jovanović közölte, a Remény koalíció tiszteli az államot, a kormányalakítási tárgyalások az alkotmányosság körébe tartoznak, de értelmetlennek tartják, hogy olyan valakivel egyeztessenek, aki maga sem tiszteli az alkotmányt, főleg amikor Koszovóról van szó.

A Mi – A nép egy hangja lista képviselői egyelőre megosztottak, hiszen a napokban az is bizonytalanná vált, hogy megmarad-e a szövetségük, vagy darabokra hullik, így egyelőre nem lehet tudni, hogy ki ülhet le tárgyalni az államfővel.

A Szandzsáki Demokratikus Akciópárt szerint viszont el kellene halasztani a konzultációkat mindaddig, amíg az Alkotmánybíróság nem hoz döntés arról, hogy a december 17-i választások törvényes keretek között zajlottak-e le.

A Szerbiai Szocialista Párt viszont jelezte, mindenképpen részt vesz az egyeztetéseken. Snežana Paunović, a párt parlamenti frakcióvezető-helyettese a sajtónak elmondta, készen állnak arra, hogy a következő időszak együttműködéséről és a Szerbia, illetve a szerbiai állampolgárok számára létfontosságú prioritásokról tárgyaljanak a köztársasági elnökkel. Ivica Dačić pártelnök korábban úgy nyilatkozott, szeretné folytatni az együttműködést a Szerb Haladó Párttal.

Ugyanígy nyilatkozott dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség megbízott elnöke is. A politikus a hét végén a közösségi médiában jelentette be, hogy kedden ül tárgyalóasztalhoz a köztársasági elnökkel, korábban pedig többször megismételte, hogy a VMSZ folytatná a koalíciós munkát az SZHP-val.

Az orosz nemzeti kisebbséget képviselő Slobodan Nikolić a hétfői találkozó után közölte, az Orosz Pártot nem érdeklik a magas pozíciók, az orosz-szerb kapcsolatok építésén kívánnak dolgozni a jövőben is.

Slobodan Nikolić, listavezető, Orosz Párt: „Az elnökkel folytatott tárgyalás során támogattuk azt az álláspontját, hogy ne vezessünk be szankciókat Oroszországgal szemben, aztán abban, hogy meg kell őrizni Szerbia területi egységét, hogy ellenzi Koszovó függetlenségét. Beszéltünk még a választásokról is, amelyek szerintünk rendben zajlottak.”

A köztársasági elnökről szóló törvény értelmében az államfő jogkörébe tartozik, hogy javaslatot tegyen a új miniszterelnök személyére. A jogszabály szerint olyan jelöltet kell javasolnia, aki képes arra, hogy megszerezze a kellő mértékű támogatást az új kormány számára. Aleksandar Vučić közölte, miután tárgyalt a pártokkal, megteszi javaslatát. A várakozások szerint az új kormányfő a Szerb Haladó Párt soraiból kerül ki, azt viszont már a korábbi bejelentések alapján tudni lehet, hogy nem Ana Brnabić marad a miniszterelnök.

kormányalakítás
kormányalakítási tárgyalás
Aleksandar Vučić

Most

14:52, Frissítve: 16:53

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.