Ugrás a tartalomra

Megkezdték a támogató aláírások gyűjtését Magyarországon

2019.04.07
08:53
2024.03.19
08:34
Forrás
MTI
Több magyarországi párt már szombaton hozzálátott a támogató aláírások gyűjtéséhez a május 26-i európai parlamenti választáson való induláshoz.

Ahhoz, hogy felkerüljenek a szavazólapra, húszezer érvényes ajánlást kell összegyűjteniük április 23-ig. Magyarországnak 21 hely jut az Európai Parlamentben, ezt osztják majd el az 5 százalékot elért pártok között. Az európai parlamenti választáson való részvételi szándékát 24 magyarországi párt jelezte, közülük például a Fidesz, Jobbik, a Mi Hazánk Mozgalom és az LMP már megkezdte az aláírások gyűjtését. A tét az, hogy egyáltalán elindulhassanak a május 26-i európai parlamenti választáson.

Akárcsak az EP-választáson történő részvételre, a lista ajánlására is jogosultak azok a magyar állampolgárok is, akiknek az Európai Unión kívüli lakóhelyük van, tehát a vajdasági szerb-magyar kettős állampolgárok is.

A Fidesz a támogató aláírások gyűjtésén kívül megkezdte Orbán Viktor magyar miniszterelnök hétpontos programjáról szóló országos akcióját is. A magyar kormányfő pénteken ismertette a hét pontból álló tervet. E szerint a migráció kezelését el kell venni a brüsszeli bürokratáktól, és vissza kell adni a nemzeti kormányoknak. A pontok között szerepel, hogy senkit ne engedjenek be Európába érvényes igazolvány, dokumentumok nélkül, a migránskártyákat és a migránsvízumot pedig szüntessék meg, valamint az is, hogy Brüsszel ne adjon több pénzt Soros György bevándorlást segítő szervezeteinek, ehelyett térítse meg a határvédelem költségeit. Orbán Viktor követelte azt is, hogy Európában senkit ne érhessen hátrányos megkülönböztetés azért, mert kereszténynek vallja magát. „A tét az, hogy bevándorláspárti, vagy bevándorlásellenes vezetői lesznek-e az uniónak. Arról döntünk, hogy megvédjük-e a keresztény európai kultúránkat, vagy átadjuk a terepet a multikulturalizmusnak.”

Rogán Antal magyar Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter emlékeztetett, hogy a Juncker-Timmermanns féle Európai Bizottság alatt az egyik legjelentősebb tagország elhagyta a közösséget, több mint 2 millió bevándorló pedig beáramlott. Integrációjuk sikertelen volt, ez pedig a terrorveszély fokozódásához vezetett. Rogán hangsúlyozta, hogy az uniós döntéshozatalt a magyar szavazatok is befolyásolhatják, amennyiben a májusi EP-választáson Orbán Viktor programja megkapja a többség támogatását.

 

Európai Parlament
EP-választás
Magyaország

Most

11:52

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.
09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.
07:36

Pénteken lesz hűvösebb

Május második napján, csütörtökön változóan felhős égboltra számíthatunk. Változékony idő lesz, elszórtan esővel, zivatarral.
20:09, Frissítve: 20:32

A kormányprogramról vitázik a parlament

Miloš Vučević kormányalakító több mint három órán keresztül ismertette expozéját. Ezt követően megkezdődött a vita a köztársasági képviselőházban a kormányprogramról.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.