Ugrás a tartalomra

Megszavazta az óraátállítás eltörlését az Európai Parlament

2019.03.26
16:40
2024.03.19
08:45
Forrás
Pannon RTV
Döntésük értelmében 2021-től nem kellene a mutatót évente kétszer előre-, illetve hátratekerni. Azt azonban nem döntötték el, hogy a téli vagy a nyári időszámítás marad-e, ezt a tagországokra bízták.

Annyit határoztak meg, hogy azok az uniós tagállamok, amelyek a nyári időszámítás szerint szeretnék mérni az időt, legutoljára 2021. március utolsó vasárnapján válthatnak. A téli időszámítást választók utolsó váltása pedig 2021. október utolsó vasárnapján történhet meg. A Parlamentnek egyébként még a Tanáccsal is meg kell állapodnia - a tervek szerint ez ősszel lesz.

Ha a tagországok nem hoznak egységes döntést, vagyis valaki a téli, más a nyári időszámítást választja, komoly gondok léphetnek fel az egységes belső piac működésében. Ennek elkerülése érdekében a képviselők egyeztetésre kérték a tagállamokat és az Európai Bizottságot. Ha a Bizottság úgy látja majd, hogy komolyak a fennakadások, egyéves halasztást kérhet.

Sven Schulze, tag, Ipari, Kutatási és Energiaügyi Bizottság, Európai Parlament: „Az óraátállítás 2021-től fog megvalósulni, és nagyon hatása lesz az iparban, közlekedésben, légi közlekedésben. A repülésben meghatározott résidők esetében például nagyon nehéz reagálni az óraátállításkor. Ez nagyon fontos a szolgáltatók számára is. Most a tagállamok feladata, hogy döntést hozzanak, és mindenképp el kell kerülnünk, hogy sokféle időzónát válasszanak. Azt remélem tehát, hogy a tagállamok gyorsan reagálnak, és tiszteletben tartják az emberek akaratát.”

Egy korábbi közvélemény-kutatás szerint egyébként a magyar lakosság háromnegyede támogatja, hogy egy időszámítás legyen Magyarországon és Európában, kétharmaduk szerint a nyári időszámítást kellene megtartani. Szerbia álláspontja az, hogy követi az uniósat, bármi is legyen az.

óraátállítás
Európai Parlament

Most

14:39, Frissítve: 15:40

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk, az egyik ilyen a lakhatási kiadás. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.
12:58, Frissítve: 13:43

Az egész ország az áldozatokra emlékezik

Egy évvel a belgrádi iskolai lövöldözés után az egész ország megemlékezett az áldozatokról. A televízió és rádióműsorok reggel 8:41 perckor megszakították a sugárzást, és egy perces néha csenddel tisztelegtek a lövöldözésben elhunytak emléke előtt.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.