Ugrás a tartalomra

Megszületett a megállapodás a brexit főbb kérdéseiről

2017.12.08
12:55
2024.03.19
08:51
Forrás
MTI
A megállapodás legfontosabb részeit egyebek mellett az ír-északír határellenőrzés, a pénzügyi elszámolás, valamint az Angliában dolgozó állampolgárok jogai képezik.

Megszületett a megállapodás az Egyesült Királyság uniós kiválásának legfontosabb feltételeiről, vagyis a brexitről - jelentette be mai közös sajtóértekezletén Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke és Theresa May brit kormányfő.

Érkezés a közös fotózkodásra, majd egy rövid mosoly és egy gyors kézfogás. Mindössze ennyit láthattak a média képviselői Theresa May és Jean-Claude Juncker találkozójából, ugyanis a brit kormányfő és az Európai Bizottság elnöke ezt követően zárt ajtók mögött tárgyalt az Egyesült Királyság uniós kiválásának legfontosabb feltételeiről Brüsszelben. Az egyeztetéseket követően Juncker arról beszélt, hogy első alkalommal értek el áttörést és sikerült méltányos, kompromisszumos megállapodásra jutni.

Jean-Claude Juncker, elnök, Európai Bizottság: „A jövő héten lesz az Európai Tanács ülése, és ahhoz, hogy partnereink a lehető legjobban fel tudjanak készülni a Tanács ülésére, ahhoz meg kellett egyeznünk. A megbízatás alapján, amelyet nekem adott az Európai Tanács, a Bizottság hivatalosan is döntött, hogy javasolja az Európai Tanácsnak, hogy szigorú feltételekkel tegye meg a válás első megfelelő lépéseit.”

A tárgyalást követően Theresa May is megszólalt. Az előzetes egyezmény teljes körűen biztosítja a jogait az Egyesült Királyságban élő mintegy hárommillió uniós állampolgárnak, ahogy a bennmaradó tagállamok valamelyikében élő, nagyjából egymillió britnek is - fogalmazott a brit kormányfő. Ez azokra a magyarokra is vonatkozik, akik uniós állampolgárként a szigetországban vállaltak munkát. May azt is közölte, hogy az ír-északír határellenőrzés kérdésére sikerült olyan megoldást találniuk, amely az ország alkotmányos és gazdasági integritásának fenntartása mellett garantálja, hogy nem állítják vissza a kemény határokat Észak-Írország és az Ír Köztársaság között.

Brexit
Jean-Claude Juncker
Theresa May
megállapodás

Most

18:36

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.
17:58, Frissítve: 18:12

Hszi Csin-ping megérkezett Franciaországba

A kínai elnök Emmanuel Macron francia államfő meghívására érkezett Párizsba, ugyanis a két ország 60 éve lépett diplomáciai kapcsolatba. Hszi Csin-ping franciaországi látogatása után Szerbiába és Magyarországra is ellátogat.
16:01, Frissítve: 16:11

Verstappené a pole pozíció

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamot ő kezdheti majd az élről.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.