Ugrás a tartalomra

Menekülteket telepít vissza Törökország Szíriába

2019.10.30
08:48
Forrás
hirado.hu
Legalább kétmillió menekültet telepít vissza Törökország Szíria északi részébe.

Ezt jelentette be Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter, az orosz és iráni hivatalai partnerével közös genfi sajtótájékoztatóján kedd este. A politikus hangsúlyozta, hogy a műveletnek törvényesnek és biztonságosnak kell lennie, erről pedig az ENSZ munkatársaival fog egyeztetni. Kiemelte, hogy Törökország megtisztította az észak-szíriai régiót a Népvédelmi Egységek nevű kurd milíciától és az Iszlám Állam dzsihadista szervezettől. Cavusoglu egyben megerősítette, hogy a szíriai alkotmányozó bizottság szerdán kezdi meg munkáját Genfben. A testület létrejöttét nagy és bátor lépésnek nevezte a konfliktus politikai rendezésének útján.

Foto: Tanjug/Keystone via AP/Valentin Flauraud

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter reményét fejezte ki, hogy a testület tevékenységét nem fogják majd kívülről befolyásolni határidők kiszabásával, míg a bizottság tagjai kompromisszumra fognak törekedni, és építő jellegű együttműködést fognak folytatni a lehető legszélesebb egyetértés kialakítása érdekében.

Az orosz miniszter beszélt arról is, hogy a három ország közös nyilatkozatban támogatta Szíria szuverenitásának és területi épségének megőrzését. A dokumentum aláírói hitet tettek a terrorizmus kiirtása mellett. Egyúttal hangsúlyozta: elutasítják a szeparatista törekvéseket. Lavrov kijelentette: Oroszország, Törökország és Irán folytatni fogja együttműködését a szíriai konfliktus szereplőivel az ország stabilitása érdekében és a terroristák megsemmisítése végett.
Lavrov szót ejtett arról is, hogy az orosz, iráni és török katonai tevékenységet a szíriai vezetés jóváhagyta, „szemben az Egyesült Államok illegális műveleteivel Szíriában”.

Foto: Tanjug/Keystone via AP/Valentin Flauraud

„Csakúgy mint az Idlíbbel kapcsolatos, Szocsiban egy éve született megállapodásokat, úgy a szíriai-török határral kapcsolatos október 22-i egyezséget is jóváhagyta a damaszkuszi kormány, személyesen pedig Bassár el-Aszad szíriai elnök, de a kurdok is” – mondta.

„Ezért abból indulhatunk ki, hogy a tevékenység, amelyről most szó van, a béke megvalósítását, valamint Szíria szuverenitásának és területi épségének a megőrzését szolgálja” – hangoztatta Lavrov.

Kijelentette, hogy az Egyesült Államok az olajlelőhelyek szélsőségesektől történő megvédésének ürügyén akar Szíriában maradni, miután bejelentette csapatai kivonását. Hozzátette: még az Irakba kivont egységeket is visszafordították.

Foto: Tanjug/Keystone via AP/Valentin Flauraud

Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter ezzel összefüggésben arról beszélt: Oroszország, Irán és Törökország csapatai addig maradnak Szíriában, míg az ország vezetése és népe ezt akarja. Szintén azt hangsúlyozta, hogy orosz és iráni erők a szíriai kormány kérésére vannak a közel-keleti állam területén.

A török hadsereg és a Szíriai Nemzeti Hadsereg október 9-én indította meg a Béke Forrása fedőnevű hadműveletet Északkelet-Szíriában a Törökország által terrorszervezetként és nemzetbiztonsági fenyegetésként kezelt YPG, valamint az Iszlám Állam tagjai ellen.

Szíria
Törökország
menekültek
Mevlüt Cavusoglu
Szergej Lavrov
Mohamed Dzsavád Zaríf

Most

21:59, Frissítve: 22:34

Megérkezett Belgrádba a kínai elnök

A kínai elnök gépét szerbiai felségjelzésű MiG-29-es vadászgépek kísérték a Nikola Tesla repülőtérig, ahol a szerb hadsereg gárdája sorakozott fel a tiszteletére.
17:17, Frissítve: 19:39

Ma kiderül, kik vihetik haza az ajándékokat!

A Közügyek kérdésére csaknem ötszáz válasz érkezett Vajdaság szinte minden részéből. Mai műsorunkban kiderül, hogy ki csobbanhat a családjával Mórahalmon. Nézzék a 18 óra 10 perckor kezdődő műsorunkat.
16:02, Frissítve: 16:33

Fiáker szemlét tartottak Cserépalján

Huszonnyolcadik alkalommal szervezték meg a Cserépaljai Fiáker Szemlét. A Parádés Kocsik és Lovak Nemzetközi Szemléjére a dél-bánáti Cserépaljára egész Szerbia területéről érkeztek a lovas sport kedvelői.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.