Ugrás a tartalomra

Mennyi jut az állam pénzéből az elnökjelöltek kampányára?

2017.03.16
21:33
A közelgő szerbiai elnökválasztás minden jelöltje, amennyiben igényli, 29 millió dinárt kap az államtól a kampányra, vagyis körülbelül 237 ezer eurót
A közelgő szerbiai elnökválasztás minden jelöltje, amennyiben igényli, 29 millió dinárt kap az államtól a kampányra, vagyis körülbelül 237 ezer eurót. Ha az első fordulóban nem sikerül államfőt választani, a második körbe jutó két jelölt még nagyjából további 1,3 millió euróra számíthat. Az elnökválasztási kampányra csaknem 642 millió dinárt különítettek el, aminek felét, vagyis körülbelül 320 millió dinárt az első körre szánnak. Mivel 11 jelölt mérkőzik meg az államfői posztért, mindegyiküknek 29 millió dinár körüli összeget kellene kapnia a kampányra. Ahhoz azonban, hogy a jelöltek egyáltalán rendelkezhessenek ezzel az összeggel, előzőleg pénz, ingatlan, banki garancia vagy állami értékpapír formájában biztosítékot kell letenniük akkora összegben, amekkorát az államtól kapnak majd. Azoknak a jelölteknek, akik a szavazatok kevesebb, mint egy százalékát szerzik meg, a költségvetésből kiutalt összeget az utolsó dinárig vissza kell fizetniük. Vagy nem kapják vissza a korábban garanciaként letett biztosítékot.   A jelöltek a pénzt nem költhetik magáncélokra. A kampányköltségekről szóló jelentésben egyenként fel kell tüntetniük minden kiadást. Zlatko Minić, a Transzparens Szerbia munkatársa a Blicnek elmondta: Azért kapnak pénzt a jelöltek a büdzséből, hogy minél kevésbé függjenek a magánforrásokból érkező eszközöktől. A törvény szerint ezt a pénzt kizárólag a kampányra használhatják fel, amit pedig nem költenek el, vissza kell adniuk. Ez azonban eddig ritkán esett meg.   Amennyiben az egyik jelölt már az első körben győzni tud, az említett 29 millió dinár mellett további 320 millió dinár üti a markát. Ha pedig április 2-án mégsem nem dől el, ki lesz Szerbia új elnöke, a 320 millió dinárt a második körbe bejutó két jelölt között osztják szét. (Vajdaság MA)
kampány
elnökválasztás

Most

20:05, Frissítve: 20:17

Verstappen nyerte a sprintfutamot

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője nyerte a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati sprintfutamát.
19:37, Frissítve: 20:02

Egyre népszerűbb a népművészet az ifjúság körében

Több mint 300 gyermekkel tartották meg a XIII. Dunán innen, Tiszán túl elnevezésű Kárpát-medencei ifjúsági népművészeti tehetségkutató verseny délvidéki elődöntőjét Horgoson. Az eseményt a Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület szervezte meg.
18:52, Frissítve: 19:00

Komoly büntetés a fürdőruhában szaladgálásért

Komoly büntetéssel számolhat az, aki idén nyáron fürdőruhában sétálgat Tivat utcáin. A montenegrói város ugyanis megelégelte azt, hogy a belvárosban egy szál bikiniben vagy fürdőnadrágban járkálnak a turisták.
18:07, Frissítve: 18:19

Újraéledt az asztalitenisz Oromon

A helyi közösség és a vállalatok támogatásával az elkövetkező időszakban a régi iskola épületében mindennap lehetőség adódik a helyieknek arra, hogy kipróbálhassák, megtanulhassák ezt a sportágat, vagy épp versenyeket szervezzenek.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.