Ugrás a tartalomra

Mennyibe kerül az elnökválasztási kampány? (videó)

2017.02.18
20:27
Mennyibe kerül az elnökválasztási kampány? A Politika című lap utánajárt, mennyi pénzt kellene költenie annak, aki komoly esélyekkel akar szerepelni az államfőválasztáson
Mennyibe kerül az elnökválasztási kampány? A Politika című lap utánajárt, mennyi pénzt kellene költenie annak, aki komoly esélyekkel akar szerepelni az államfőválasztáson. Azt is megtudták, nekünk, választópolgároknak mennyibe kerül a választás - vagyis az államkasszából mennyit fizetnek ki az elnökjelölteknek és végül a befutónak. Ha a jelölt jó eredményt akar elérni az elnökválasztáson, szakértők szerint több millió eurót kell rászánnia a kampányra. A Politikának egy nevét nem vállaló kampánymenedzser azt nyilatkozta, ahhoz, hogy valóban versenyképes legyen az elnökjelölt, szükség lehet akár ötmillió euróra is. A Transparentnost Srbija nevű szervezet is hasonlóképp vélekedik. 2004 óta figyelik a szerbiai választásokat, és az a tapasztalatuk, hogy ahhoz, hogy egyáltán észrevegyék a kampányt, legalább félmillió eurót kell ráfordítani. A kifejezetten agresszív választási kampány, amely drága médiamegjelenést, óriásplakátokat, reklámfilmeket, gyűléseket és hasonlókat foglal magába, három vagy négymillió euróba kerül - állítják. Hozzátették azonban, hogy manapság már változott valamelyest a helyzet, amióta ugyanis kampánycélokra is használják az internetet és a közösségi hálókat, amelyek olcsóbb megjelenést biztosítanak, kevesebb költségekkel járhat a kampány.



Egy másik vélemény szerint ahhoz, hogy az elnökjelölt a szavazatok tíz százalékát megszerezze, legalább hárommillió eurót kell befektetni, de csak abban az esetben, ha már a kampány kezdetén közismert a jelölt, egyébként még ennél is többet. Vannak olyan vélemények is, hogy a pénz nem jelent mindent. Ha a jelölt nem jó, a pénz nem tud segíteni. És hogy mi, szerbiai állampolgárok mennyit költünk az elnökválasztásra? Az államkasszából a költségekre 641,8 millió dinárt, azaz mintegy 5,2 millió eurót szánnak erre a célra. Az összeg fele eloszlik az elnökjelöltek között, a másik felét pedig az a két jelölt kapja, aki bejut a második körbe. Ha egy jelölt már a választás első körében győz, egyedül kapja meg a 2,6 millió eurót. (Politika)
kampány
pénz
elnökválasztás
költségek

Most

14:39, Frissítve: 15:40

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk, az egyik ilyen a lakhatási kiadás. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.
12:58, Frissítve: 13:43

Az egész ország az áldozatokra emlékezik

Egy évvel a belgrádi iskolai lövöldözés után az egész ország megemlékezett az áldozatokról. A televízió és rádióműsorok reggel 8:41 perckor megszakították a sugárzást, és egy perces néha csenddel tisztelegtek a lövöldözésben elhunytak emléke előtt.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.