Ugrás a tartalomra

Merkel pártszövetsége kapta a legtöbb szavazatot

2017.09.24
19:16
2020.02.17
18:34
Szövetségi parlamenti választásokat tartottak ma Németországban. A választáson 42 párt és 4828 jelölt indult.

Gyengültek a kormánypártok, az AfD lett a harmadik erő. Az Angela Merkel kancellár vezette jobbközép pártszövetség kapta a legtöbb szavazatot a mai németországi szövetségi parlamenti választáson, de támogatottsága nagymértékben csökkent, a koalíciós társé, a szociáldemokrata párté pedig történelmi mélypontra süllyedt, a Bundestag harmadik számú ereje pedig az újonc AfD, vagyis a bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak - mutatták ki az urnazárás utáni első eredménybecslések.

Németország-szerte reggel 8 órától járulhattak az urnák elé a szavazók. A második világháború utáni 19. Bundestag megválasztására 61,5 millió állampolgár volt jogosult.

Az ARD és a ZDF országos köztelevíziók megbízásából a részeredmények alapján készített becslések szerint a CDU/CSU a szavazatok mintegy 33 százalékát gyűjtötte be, szemben a négy évvel ezelőtti 41 és fél százalékkal.

Történelmi mélypontra süllyedt a Német Szociáldemokrata Párt, 20-21 százalékkal végzett a második helyen. Az urnazárás utáni első nyilatkozatában Manuela Schwesig elnökhelyettes bejelentette, hogy a szociáldemokraták ellenzékbe vonulnak. Hozzátette, továbbra is Martin Schulz pártelnöknek kell vezetnie a pártot.

Az exit pollok alapján a kisebb pártok mind erősödtek, és az új Bundestagban az eddigi öt helyett hét párt szerez képviseletet. Az eddigi ellenzéki pártok közül a Zöldek szerepeltek jobban, támogatottságuk a 2013-ban szerzett mintegy 8-ról 9 százalék fölé emelkedett. Az SPD-től balra álló Baloldal a szavazatok csaknem 9 százalékát gyűjtötte össze.

Az Alternatíva Németországnak több mint 13 százalékos eredménnyel debütál a szövetségi parlamentben. A párt kampányát vezető egyik úgynevezett csúcsjelölt azt mondta, hogy Bundestag-pártként "hajtóvadászatot" indítanak Angela Merkel ellen, és "vissza fogják szerezni az országot" a németeknek. A 2013-ban kiesett piacpárti, jobboldali Szabad Demokrata Párt mintegy 10 százalékkal jut vissza a parlamentbe.

A németországi választásokkal kapcsolatban a Szerbia RTV több politológust is megszólaltatott azzal kapcsolatban, hogy voksolás és az esetleges változások, hogyan érinthetik országunkat és egész térségünket. „Nehéz bármilyen változásra számítani a régióra vonatkozóan a német politikai álláspontban. Főleg, mivel ez a politika eléggé kiegyensúlyozott a korábbi időszakhoz képest, amikor az egyik, illetve a másik fél oldalán állt. Úgy tűnik, hogy Németország politikája a régióra vonatkozóan, főként a volt jugoszláv tagköztársaságok tekintetében mindenki felé egyaránt hajlandóságot mutat.”

A választások hivatalos előzetes végeredménye hétfő kora reggelre várható.

német
szavaz
választás
AfD
Angela Merkel

Most

09:15, Frissítve: 09:25

A Leverkusen tovább menetel

A Bayer Leverkusen magabiztosan nyerte az AS Róma elleni Európa Liga elődöntő első mérkőzését. A Marseille és az Atalanta döntetlen.
07:48, Frissítve: 11:31

Egy éve történt a belgrádi iskolai mészárlás

Egy évvel ezelőtt, 2023. május 3-án gyászba borult Szerbia. Ezen a napon történt ugyanis az az iskolai lövöldözés a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában, amelyben 9 gyermek és egy felnőtt vesztette életét.
07:23

Ortodox nagypéntek van

A hívek ma Jézus kereszthalálára emlékeznek, ez a legszomorúbb nap az egyházi évben. Szigorú böjti nap azok számára, akik a Julianus-naptárt követik.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.