Ugrás a tartalomra

Merkel pozitívan értékelte Szerbia gazdasági eredményeit

2018.11.11
16:13
2018.11.11
17:52
Forrás
Pannon RTV
Angela Merkel német kancellárral, Emmanuel Macron francia államfővel, Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel és Donald Trump amerikai elnökkel is beszélt Aleksandar Vučić párizsi útján.

Angela Merkel német kancellár az I. világháborús központi megemlékezés előtt csak a szerb államfővel és az ENSZ főtitkárával volt hajlandó tárgyalni. Aleksandar Vučićtyal mintegy 40 percig beszélgettek a kétoldalú kapcsolatukról, a gazdasági együttműködésről, a régióban uralkodó viszonyokról és Szerbia európai integrációjáról.

Angela Merkel pozitívan értékelte Szerbia gazdasági eredményeit és elmondta, hogy szeretnének segíteni abban, hogy a nyugat-balkáni régióban sikerüljön megőrizni a békét és a stabilitást.

Aleksandar Vučić beszámolt Merkelnek arról, hogy Pristina megemelte a Szerbiából és a Bosznia-Hercegovinából behozott árukra kiszabott adót. Elégedetlenségét fejezte ki, mert szerinte ezáltal veszélybe került a regionális együttműködés és a stabilitás. Mint mondta, Németország is elítéli a CEFTA-egyezmény felrúgását.

„Fontos, hogy mindenhez, amit teszünk, megpróbáljuk megkapni Németország beleegyezését. Németország nélkül, akárcsak néhány más ország nélkül is, de elsősorban Németország nélkül nehéz bármilyen előrejutást várni, nemcsak az európai integráció útján, hanem olyan szempontból is javuljon Szerbia megítélése a modern világban.”

A szerb államfő az ország gazdasági helyzetének javulásáról is beszámolt Angela Merkelnek. Köszönetet mondott, amiért nőtt a német beruházások száma az országban. Amikor miniszterelnök lett, még csak 14 ezren dolgoztak német cégeknél, most pedig már több mint 52 ezer személyt foglalkoztatnak a nyugati állam vállalatai - mondta.

A szerb államfő Vlagyimir Putyin orosz elnökkel csak röviden társalgott, de Szergej Lavrov külügyminiszterrel annál hosszabban. Vučić abban bízik, hogy a Putyinnal esedékes januári, szerbiai találkozójukon 10 vagy akár 15 meghatározó szerződést is aláírnak majd.

Az amerikai elnökkel is beszélt a szerb államfő.

Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „Röviden tárgyaltam Donald Trump amerikai elnökkel is, kétszer is. Azt mondta, hogy a szerb, az egy nagy nép. Ezt meg is ismételte. Ezt követően azt mondta, hogy egy nagy népet képviselek. Végtelenül hálás vagyok azért, amit ő mondott. Be kell, hogy ismerjem, mivel ő Putyin elnök mellett mindenképpen a legnagyobb sztár itt. Ő mindezt mintegy 25 ember előtt mondta, úgyhogy nagyon büszke voltam arra, hogy ehhez a néphez tartozok, illetve arra, hogy - ahogy azt Trump is mondta - ezt a népet képviselem.”

A szerb államfő a francia elnökkel háromszor is találkozott az elmúlt két nap során. Macron 20 napon belül Belgrádba látogat.

 

Angela Merkel
Aleksandar Vučić
Párizs

Most

14:52, Frissítve: 16:53

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.