Ugrás a tartalomra

Mexikói-amerikai-kanadai csúcstalálkozó

2023.01.10
19:29
Forrás
MTI
A migrációról, a bűnözésről, kereskedelmi és gazdasági együttműködésről és egyéb témákról tárgyal két napon át Mexikóvárosban a mexikói és az amerikai elnök és a kanadai kormányfő.

Joe Biden amerikai elnök vasárnap utazott a mexikói fővárosba, előtte felkereste az egyre nagyobb illegális migrációs nyomásnak kitett amerikai-mexikói határt. Az elnöknek hivatalba lépése óta ez volt az első látogatása a déli határnál. El Pasóban felkereste a határátkelőt, beszélt a határőrizet tagjaival, valamint ellátogatott egy migránsregisztrációs központba is. Az elnököt texasi megérkezésekor Greg Abbott kormányzó fogadta, aki határozott lépéseket kért a határőrizet megerősítése érdekében. Ahogy fogalmazott, az elnöki látogatás a "szükségesnél 20 milliárd dollárral kevesebbet hozott, és 2 évvel később történt meg".
    

Joe Bident Mexikóvárosban vasárnap este vendéglátója, Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök fogadta a repülőtéren, rövid megbeszélést folytattak. Hétfőn az államfői palotában négyszemközt hivatalosan tárgyalnak, ezután csatlakozik hozzájuk Justin Trudeau kanadai miniszterelnök.

Obrador elnök a rövid vasárnapi megbeszélés után azt mondta, egyetértettek abban, hogy a migrációt kiváltó okokat kezelni kell. A mexikói államfő előzetesen közölte, megfontolja, hogy a korábban vállaltnál több illegális bevándorlót fogadjon Mexikó azok közül, akiket az Egyesült Államok visszatoloncolna a határon.
 

Joe Biden személyében 2014 óta először látogat amerikai elnök Mexikóba. Biden elnök és Obrador államfő viszonya meglehetősen hűvös volt az elmúlt két évben, tavaly nyáron a mexikói elnök lemondta a részvételét az amerikai államok vezetőinek Los Angelesben tartott csúcstalálkozóján, mert arra Kuba, Nicaragua és Venezuela nem kapott meghívást.

Az észak-amerikai vezetők csúcstalálkozója hétfőn közös vacsorával kezdődik és kedden folytatódik. A tervek szerint a migrációs és gazdasági kérdések mellett tárgyalnak a határőrizetről, a mexikói határon keresztül zajló kábítószercsempészet visszaszorításáról, a globális kereskedelemről, az észak-amerikai szabadkereskedelmi övezetbe tartozó három ország közös érdekeiről, valamint a klímaváltozásról.

A mexikói-amerikai-kanadai csúcstalálkozó előtt a három vezető közös nyilatkozatban ítélte el a brazil fővárosban vasárnap történteket, ahogy fogalmaztak "a támadásokat Brazília demokráciája és a békés hatalomátadás ellen".

Mexikó
Amerikai Egyesült Államok
Kanada
Joe Biden

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.