Ugrás a tartalomra

Migrációs kérdésekről is egyeztettek a szerb-magyar kormányülésen

2021.09.08
15:44
2021.09.08
20:19
Forrás
Pannon RTV
A szerb-magyar kormányülésen kiemelt szerepet kapott a migráció kérdése is, különös tekintettel az elmúlt hetek afganisztáni eseményeire. Orbán Viktor szerint nem szabad megengedni, hogy megismétlődjön a 2015-ben tapasztalt bevándorlási hullám.

Nehéz helyzetbe kerülhet Magyarország és Szerbia is, amennyiben a tálibok hatalomátvétele miatt belső migrációra kényszerült 4 millió afgán Európa felé indul - értékelte a Orbán Viktor a szerb kormányfővel tartott sajtótájékoztatóján. Orbán Viktor szerint ez a tömeg Törökországon keresztül Nyugat-Európába indulhat, és további migrációs hullámokat válthat ki. „Azt tudjuk, hogy mit kell csinálni. Az első dolog, hogy a szerbekkel közösen meg kell próbálni minél délebbre védelmi vonalakat kialakítani, hogy megállítsuk a migrációt. Az együttműködésünk eddig ebben jó volt. A dossziék, ahogy ez működött, megvannak, kinyitjuk, és azt fogjuk csinálni a szükséges nagyságrendben, amit eddig is csináltunk. A nagy kérdés az az, hogy a németek mit csinálnak. Hogyan viszonyul majd ehhez a nagy nyomáshoz Németország. Mert ha újra azt fogják kérni, mint amit Merkel kancellár asszony alatt kértek, és az új német kormány is ezt a vonalat követi, hogy nyissunk humanitárius folyosót és engedjük át Németországba, akkor ez a dossziénk is megvan, hogy hogyan kell csinálni. Ha azt fogják mondani, hogy ezt nem akarják, akkor megvan a képességünk arra, hogy a kerítés segítségével megvédjük a belső európai területeket.”

Orbán felhívta a figyelmet arra a biztonsági veszélyre, amelyet a mindkét országban működő, a migrációt segítő és támogató szervezetek munkája jelent. Úgy fogalmazott, egyértelmű, hogy a migránsok célja nem Szerbia vagy Magyarország, és emiatt a két ország ismét Európa védelmezőjének szerepét kénytelen betölteni. A biztonsági kérdéseken túl, Orbán szerint a régióban kialakult előnyös befektetési légkört, amely jótékony hatással van Magyarország és Szerbia gazdasági fejlődésére is, össze tudja dönteni egy új migrációs hullám.

Szerbia különleges helyzetben van a migráció tekintetében, mivel nem az Európai Unió tagja - fejtette ki Ana Brnabić szerb kormányfő. „Ebben a kérdésben közös európai álláspontot kell megfogalmazni. Nem az Európai Unió politikáját, hanem egy egységes európai politikát. Szerbia a tranzitútvonalon található, Szerbiába a migránsok az Európai Unióból érkeznek, és tovább, az Európai Unióba tartanak. Nem akarnak Szerbiában maradni, de az Európai Unióból jönnek. Nem lehet fenntartható politikát folytatni, ha nem veszik figyelembe az egész európai kontinenst.”

Brnabić arról is beszélt, hogy egy új migrációs hullám esetén Szerbia egy ilyen összeurópai választ vár a döntéshozóktól. Amennyiben erre nem kerül sor, a magyar és a szerb kormány már tárgyalásokat folytat arról, hogy milyen lépéseket tud tenni Szerbia. Ennek egyik módja a migránsok folyosókba történő terelése, hogy ne széledjenek szét az országban, a másik pedig még a forrásországban történő segítségnyújtás, amit már Magyarország régóta szorgalmaz.

migráció
szerb-magyar kormányülés
Budapest
Orbán Viktor
Ana Brnabić

Most

14:52, Frissítve: 16:53

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.