Ugrás a tartalomra

Migrációs minicsúcsot rendeztek Brüsszelben tegnap

2018.06.25
12:33
2018.06.25
17:15
Forrás
Pannon RTV
A találkozót Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke hívta össze. Nem először próbálják megoldani az európai vezetők a migrációs válságot.

A csúcs után mindenki elégedetten nyilatkozott, ám senki sem mondta el, mi a megoldás.

Nem hozott áttörést a menekültügy kezelésében az uniós vezetők vasárnapi mini csúcstalálkozója, amelyet Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke hívott össze. Eredetileg az volt a cél, hogy politikai megegyezés szülessen a menekültügyi rendszer reformjáról, és valamiféle kompromisszum jöjjön létre a menekültek befogadását megtagadó kelet-európai tagállamok és a nagyobb szolidaritást elváró olaszok, görögök között.

Guiseppe Conte olasz miniszterelnök tízpontos javaslatcsomaggal érkezett a csúcsra, amely véget vetne az uniós menekültpolitika alapszabályának, ami szerint abban a tagállamban kell elbírálni a menedékkérő kérelmét, ahová először megérkezett. Conte azzal érvel, hogy a Földközi-tengeren bajba jutott migránsok kimentése nem jelentheti automatikusan azt, hogy menedékkérelmük elbírálása is a mentő országot terhelje.

Emmanuel Macron francia elnök az új, spanyol szocialista miniszterelnökkel, Pedro Sanchezzel felvetette, hogy ne az unión kívül, hanem az unión belül legyenek olyan gyűjtőtáborok, ahol elbírálják a menedékkérelmeket, és onnan osszák szét az arra jogosult menekülteket az unió országai között. Így próbálnak szembemenni azzal a meglehetősen nagy támogatást élvező javaslattal, hogy az unión kívül, esetleg Albániában, vagy Tunéziában jöjjenek létre ilyen gyűjtőtáborok.

Európai megoldást szeretnénk azokban a migrációs kérdésekben, amelyekben az lehetséges és az egyes tagállamok közötti megoldást azokon a területeken, ahol az európai megoldás nem lehetséges – jelentette ki Angela Merkel. A német kancellár hangsúlyozta: mindenkinek egyformán ki kell vennie a részét a migrációs válság megoldását célzó erőfeszítésekből.

A minicsúcson Németország, Franciaország, Olaszország, Spanyolország, Görögország, Málta, Bulgária, Ausztria, Belgium, Hollandia, Luxemburg, Szlovénia, Horvátország, Dánia, Svédország és Finnország vezetői vettek részt, a visegrádi államok vezetői, így Magyarország sem volt ott. Csütörtökön az EU többi vezetőjével együtt Brüsszelben csúcstalálkozót tartanak, ahol ismét a migráció lesz az egyik fő kérdés.

Brüsszel
Jean Claude Juncker
Angela Merkel
Giuseppe Conte
Emmanuel Macron

Most

11:40, Frissítve: 11:54

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.
07:46, Frissítve: 07:53

Húsvét másnapját ünneplik az ortodox hívek

Az ortodox húsvéthétfőhöz Szerbiában számos népszokás kötődik. Egyes szokások a mai napig fennmaradtak eredeti formájukban, mások ugyanakkor módosultak, vagy teljesen a feledésbe merültek az ortodox hívek körében.
07:38, Frissítve: 08:13

Ma van Đurđevdan

A Gergely naptár szerint április 24-én, a Juliánusz naptár szerint május 6-án van Szent György napja.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.