Ugrás a tartalomra

Mindannyian!

2019.04.05
17:23
2019.04.05
18:40
Forrás
Pannon RTV
A Vajdasági Magyar Szövetség is részt vesz az EP-választási kampányban, amelyet április 8-a és május 23-a között bonyolítanak le Vajdaságban.

Több mint 50 ezer kettős állampolgárságú vajdasági magyar jelezte eddig abbéli szándékát, hogy részt vegyen a május 26-i európai parlamenti választáson - mondta Pásztor István. A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke mai sajtótájékoztatóján bejelentette, a VMSZ is részt vesz a választási kampányban, amelyet április 8-a és május 23-a között bonyolítanak le Vajdaságban. Ugyanakkor arra szólított fel mindenkit, akinek fontos a nemzet ügye, a magyar közösség ügye, hogy csatlakozzon a mindannyian.rs oldalhoz.

Idén vehetnek először részt az európai parlamenti választáson azok a magyar állampolgárok is, akik nem rendelkeznek lakcímmel az EU területén, így a vajdasági kettős állampolgárok is. Pásztor István sajtótájékoztatóján elmondta, az idei európai parlamenti választás talán a legfontosabb az utóbbi évtizedekben szervezett EP választásokat figyelembe véve. A VMSZ elnöke hozzátette, abban érdekeltek, hogy az Európai Parlamentben egy erőteljes, tekintélyes, erős magyar érdekképviselet legyen.

Pásztor István, elnök, VMSZ: „Van ennek a választásnak úgy gondolom nekünk, szerbiai polgárként egy másik fontossági momentuma, ugyanis mint köztudomású, igaz, hogy nagyon-nagyon csigaléptekben, vagy csigagyorsasággal, de folyamatban van Szerbia uniós csatlakozása. Abban reménykedünk, azt gondolom mindannyian, hogy az európai parlamenti választásokat követően a megalakuló Európai Bizottság egy sokkal ambiciózusabb, sokkal merészebb bővítési politikát fog meghirdetni.”

Remélhetőleg a választás után felgyorsul a csatlakozási folyamat - mondta Pásztor. Hozzátette, Szerbia uniós csatlakozásának egyik legnagyobb szószólója Magyarország volt, és minden bizonnyal az is marad a jövőben.
A Vajdasági Magyar Szövetség is részt vesz a EP választási kampányban. Ez egy klasszikus kampány lesz, lakossági fórumokkal, kerekasztal beszélgetésekkel és mással.

„Ennek a kampánynak az egyik alapvető célja és szándéka a mozgósítás, hogy meggyőzzük az embereket arról, hogy éljenek a választás adta lehetőséggel, ha már jelezték, hogy ezt kívánják. Ugyanakkor az sem titok, hogy mi arra fogjuk az embereket buzdítani, arra fogjuk őket biztatni, hogy akkor, amikor a szavazatokat leadják, akkor a Fidesz-KDNP által fémjelzett lista előtti körbe rakják az x-et.” - emelte ki Pásztor István.

A kampány keretében három témát fogalmaztak meg, és ezeken belül van 3-3 altéma. A főtémák: Európa és a nemzetek, A család, a kisebbség, illetve az identitás kérdése, Gazdaság a számok és tapasztalatok tükrében. Pásztor István hozzátette, idén is minden segítséget megadnak a levélszavazatok kitöltéséhez annak érdekében, hogy minél kevesebb érvénytelen voks legyen. Nyilvános felhívást tett közzé sajtótájékoztatóján a VMSZ elnöke. A megosztottság mindig jelen van, de vannak olyan kérdések és pillanatok, amikor ezeket a különbségeket félre kell rakni, és ez az a pillanat - fogalmazott Pásztor István. Hozzátette: „Mi azt gondoljuk, hogy ez most egy olyan pillanat, amikor a különbségeket félre kellene tenni. Ezért egy nyilvános felhívást szeretnék tenni, és azt szeretném kérni mindenkitől, aki számára fontos a nemzet ügye, aki számára fontos a magyar közösség ügye, hogy csatlakozzon.”

Létrehoztak egy elektronikus felület, mindannyian.rs internetes oldalt, amely végigkíséri a kampányt, és amelyen a Fidesz-KDNP programjáról, valamint a lista jelöltjeiről is lehet tájékozódni, amelyen mások mellett Deli Andor vajdasági származású EP-képviselő is szerepel. Az oldalnak emellett van egy olyan eleme is, ami a csatlakozást teszi lehetővé - mondta Pásztor.

Pásztor István: „Nyilvánosan szeretném felkérni az intézményeket, az egyesületeket, civil szervezeteket, egyházi szervezeteket, vállalkozókat és vállalkozásokat, egyéneket, közéleti szereplőket és egyszerű polgárokat, hogy egy egyszerű mozdulattal csatlakozzanak ehhez a mozgósító kampányhoz. Az, hogy ki kire fog szavazni, az mindenkinek a magánügye. Azt gondolom, hogy közös ügy, hogy erőteljesen buzdítsuk mindannyian a közösség tagjait, hogy vegyenek részt a választáson.”

A kampány április 8-a és május 23-a között zajlik majd le azzal, hogy a két húsvét és a május elsejei ünnepek alatt nem lesznek kampányesemények. Pásztor István hozzátette, a kampány keretében a Fidesz-KDNP lista jelöltjei és magyarországi politikusok is ellátogatnak Vajdaságba.

Pásztor István
Mindannyian!
EP-választás
Vajdasági Magyar Szövetség

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.