Ugrás a tartalomra

Minden, amit az elnökválasztás menetéről tudni kell (videó)

2017.04.01
15:46
Holnap államfőt választ Szerbia
Holnap államfőt választ Szerbia. Összesen 6.724.949 személynek van joga voksolni. Az urnák elé járulók 11 elnökjelölt közül választhatnak. Külföldön, Kanadában, Nagy Britanniában és az Amerikai Egyesült Államokban már ma az urnák elé járulhattak a polgárok. Vasárnap további 29 országban szavaznak majd a szerbiai állampolgárok. Vasárnap reggel 7 órakor Szerbiában 8396, Koszovóban pedig 86 helyen nyílnak meg a szavazóhelyek, és este 8 óráig folyamatosan nyitva tartanak majd. Lássuk a voksolás menetét! Ki szavazhat? A szerbiai törvények értelmében szavazásra jogosult minden 18. életévét betöltött, cselekvőképes állampolgár, aki szerepel a választói névjegyzékben. Hol szavazhatunk? Az illetékesek a választópolgárokhoz eljuttatott választási értesítőn tüntették fel, hogy ki melyik szavazóhelyen adhatja le voksát. Szavazni kizárólag a meghatározott szavazókörben lehet. Kivételt képeznek azok, akik egészségügyi problémák miatt nem tudnak eljutni a szavazóhelyre, és erről vasárnap 11 óráig értesítik a választási bizottságot, ők mozgóurnát igényelhetnek. Mit kell magunkkal vinni? Ladóczki Gyula, tag, Köztársasági Választási Bizottság: „A lényeg az, hogy egy érvényes személyazonosító igazolványuk legyen. Ez lehet személyigazolvány, lehet útlevél vagy lehet vezetői engedély. A lényeg az, hogy a személyi számuk és a lakcímük ebben fel legyen tüntetve, valamint fényképes igazolványról beszéljünk.” Újdonság, hogy amennyiben a szavazópolgárnak lejárt a személyi igazolványa, de a belügyi szerveknél ezt már jelentette, az ott kapott igazoló szelvénnyel és a lejárt dokumentumával együtt is voksolhat. Érdemes a szavazásról szóló értesítőt is magunkkal vinni, azonban enélkül is élhetünk szavazati jogunkkal. A szavazólapon feltüntetik mind a 11 államfőjelöltet. Minden szavazópolgár egyetlen jelöltre voksolhat. Mikor érvényes a szavazat és mikor nem? Ladóczki Gyula, tag, Köztársasági Választási Bizottság: „A szavazólapon be kell karikázni a számot, ez az alapeset. Ha valaki bekarikázza az egész jelöltet, vagy aláhúzza az egész jelöltet, ekkor is érvényes lesz a szavazólap. Azonban például, ha kettő jelöltet karikáz be, áthúz többet, hozzáír valamit, ami lehetetlenné teszi, hogy a szavazatszedő bizottság megállapítsa azt, hogy kire adta le a voksát, akkor az ő szavazata érvénytelen lesz.”



A szerbiai elnökválasztás már az első körben befejeződik, ha az egyik elnökjelölt megkapja a szavazatok több mint felét. Amennyiben az első kör sikertelen, április 16-án, vagyis húsvétvasárnap ismét választás lesz. Akkor a két legtöbb voksot kapó jelölt mérkőzne meg egymással. Államfőt öt évre választunk. Egy személy legfeljebb kétszer lehet elnök, függetlenül attól, hogy hány évig tartott a mandátuma. Szerbiában 1990. december 9-én tartottak először közvetlen többpárti államfőválasztást, és akkor a Szocialista Párt vezetője, Slobodan Milošević nyerte a voksolást. Azóta 10 elnökválasztást szerveztek az országban. Legutóbb 2012-ben, akkor Tomislav Nikolić győzött. A mostani választás megrendezése 1,1 milliárd dinárba került.
szavazás
elnökválasztás

Most

17:17, Frissítve: 19:39

Ma kiderül, kik vihetik haza az ajándékokat!

A Közügyek kérdésére csaknem ötszáz válasz érkezett Vajdaság szinte minden részéből. Mai műsorunkban kiderül, hogy ki csobbanhat a családjával Mórahalmon. Nézzék a 18 óra 10 perckor kezdődő műsorunkat.
16:02, Frissítve: 16:33

Fiáker szemlét tartottak Cserépalján

Huszonnyolcadik alkalommal szervezték meg a Cserépaljai Fiáker Szemlét. A Parádés Kocsik és Lovak Nemzetközi Szemléjére a dél-bánáti Cserépaljára egész Szerbia területéről érkeztek a lovas sport kedvelői.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.