Ugrás a tartalomra

Minden jel szerint kancellárváltás lesz Ausztriában

2017.10.16
06:53
2024.03.19
08:51
Forrás
MTI
A tegnap megtartott parlamenti választásokat az eddigi eredmények szerint a konzervatív Osztrák Néppárt nyerte meg.

Jobboldali győzelem született az előrehozott ausztriai parlamenti választáson. A konzervatív Osztrák Néppárt kapta a legtöbb szavazatot, így várhatóan a Sebastian Kurz vezette Osztrák Néppárt és az Osztrák Szabadságpárt köt majd koalíciót. A Zöldek kiesnek a parlamentből, mert nem érték el a 4 százalékos küszöböt.     

Az Osztrák Néppárt nyerte meg az osztrák előrehozott választást. Az előzetes végeredmény szerint a szavazáson az Osztrák Néppárt a voksok 31,6 százalékát, az Osztrák Szociáldemokrata Párt 26,9 százalékát, az Osztrák Szabadságpárt pedig a szavaztok 26 százalékát szerezte meg. A részvételi arány 79,4 százalék volt.

Új politikai kultúrát kell kialakítanunk, nagy a felelősségünk, a mozgalmunkat sikerre kell vinni – mondta Sebastian Kurz vasárnap este az ünneplő Osztrák Néppárt előtt. Kurz és a Néppárt minden bizonnyal az Osztrák Szabadságpárttal alakít majd kormányt. Ha az említett eredmény válik véglegessé, akkor a jelenleginél 15-tel több, azaz 62 képviselője lesz az Osztrák Néppártnak a 183 tagú parlamentben. Sebastian Kurz elsősorban határozott és egyértelmű menekültpolitikájáról ismert. Programja szerint az illegális bevándorlókat az EU külső határainál kell megállítani és ellátni, majd vissza kell szállítani őket származási országukba.

Az Osztrák Szociáldemokrata Párt továbbra is 52, a Szabadságpárt pedig immár 51 képviselővel rendelkezhet, 11-gyel többel az eddiginél. A két párt sokáig fej-fej mellett haladt, egy hajszállal mégis a Szociáldemokraták szerezték meg a második helyet.

Christian Kern leköszönő kancellár, az Osztrák Szociáldemokrata Párt elnöke örömét fejezte ki, hogy pártja jobban szerepelt a vártnál. Kern elmondta, nem kíván lemondani a pártelnöki tisztségről.

A voksolás legnagyobb vesztese a bevándorláspárti Zöldek, akik több mint hét százalékpontot vesztettek 2013-hoz képest, így kevesebb, mint 4 százalékot szereztek, így nagy valószínűséggel nem jutottak be a parlamentbe.

A képviselőházba jutott még a Zöldekből kivált Peter Pilz listája és a liberális Neos. Mindketten öt százalék körüli eredményt értek el.
Az eredmény a választókörzetekben leadott szavazatok 100 százalékának megszámlálását követően alakult ki, de nem teljes, csak a levélben érkezett voksok megszámlálása után, csütörtökön lesz végleges.     

Az osztrák sajtó egyébként úgy véli, hogy nehéz időszak vár Sebastian Kurzra, Ausztria lehetséges új kancellárjára. A Die Presse azt írta, hogy Ausztria tett egy lépést jobb felé. Der Standard című liberális lap is így gondolja ezt, megjegyezve, hogy ez nem meglepetés. A Kurier, valamint a Wiener Zeitung szerint Kurz elérte célját, de egyértelművé kell tennie, hogy pontosan milyen változtatásokra is készül. A választás kimenetelét értékelve valamennyi lap kiemelte, hogy Kurz a legfiatalabb európai kormányfő lehet.

Ausztria
parlamenti választások
Sebastian Kurz

Most

20:05, Frissítve: 20:17

Verstappen nyerte a sprintfutamot

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője nyerte a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati sprintfutamát.
19:37, Frissítve: 20:02

Egyre népszerűbb a népművészet az ifjúság körében

Több mint 300 gyermekkel tartották meg a XIII. Dunán innen, Tiszán túl elnevezésű Kárpát-medencei ifjúsági népművészeti tehetségkutató verseny délvidéki elődöntőjét Horgoson. Az eseményt a Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület szervezte meg.
18:52, Frissítve: 19:00

Komoly büntetés a fürdőruhában szaladgálásért

Komoly büntetéssel számolhat az, aki idén nyáron fürdőruhában sétálgat Tivat utcáin. A montenegrói város ugyanis megelégelte azt, hogy a belvárosban egy szál bikiniben vagy fürdőnadrágban járkálnak a turisták.
18:07, Frissítve: 18:19

Újraéledt az asztalitenisz Oromon

A helyi közösség és a vállalatok támogatásával az elkövetkező időszakban a régi iskola épületében mindennap lehetőség adódik a helyieknek arra, hogy kipróbálhassák, megtanulhassák ezt a sportágat, vagy épp versenyeket szervezzenek.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.