Ugrás a tartalomra

Minden nemzeti közösségnek vannak nehézségei, de megoldhatók

2017.11.27
15:31
2024.03.19
08:37
Forrás
Tanjug
Nemcsak Szerbiában, hanem minden országban a nemzeti közösségek nehézségei megoldhatók - hangzott el A nemzeti közösségek jogai a szerbiai alkotmányos és jogrendszerben elnevezésű kerekasztalon.

Ezek sokkal egyszerűbben megoldhatók, mint a gazdasági, oktatási vagy egészségügyi gondok - emelte ki Várady Tibor, a nemzeti kisebbségek és emberi jogok bizottságának elnöke. Hozzátette, minden európai országban élnek kisebbségek, több nyelvet beszélnek és számos kultúrát képviselnek, ugyanakkor nehézségekkel szembesülnek.

Várady Tibor, akadémikus: „Szerbiában léteznek nemzeti kisebbségek, jogukban kell, hogy álljon kultúrájuk megőrzése, de meg kell tanulniuk a többség nyelvét is. Ez egy megoldható probléma. Szerbiában létezik a nemzeti tanácsokról szóló törvény és más törvények, amelyek az utóbbi időben bizonyos vita tárgyát képezik. Véleményem szerint nagyon jó, hogy létrejött ez a kerekasztal, amelynél ezeket az kérdéseket felteszik.”

Várady Tibor
kisebbség
nemzeti közösség

Most

11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.
09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.