Ugrás a tartalomra

„Minél kevesebbet utazunk, annál hatékonyabban tudjuk feltartóztatni a vírust”

2020.03.16
17:25
2020.03.16
17:50
Forrás
MTI
Harminc napos beutazási korlátozás elrendelésére szólította fel az uniós tagállamok vezetőit a koronavírus-járvány terjedésének lassítása céljából ma az Európai Bizottság.

A beutazási korlátozás alatt kizárólag azok léphetnének be harmadik országokból a közösség területére, akik esetében ez elengedhetetlen. Ursula Von der Leyen, a brüsszeli testület elnöke a G7-országok vezetőivel tartott videókonferenciáját követő sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy a javasolt tilalom kezdetben harminc napig tartana, de meghosszabbítása sincs kizárva. Kivételt képeznének a korlátozás alól a diplomaták, az áruszállítók, a szomszédos országokból ingázók, az EU-állampolgárok családtagjai, továbbá a hosszú távú tartózkodási engedéllyel rendelkezők. Minél kevesebbet utazunk, annál hatékonyabban tudjuk feltartóztatni a vírust - fogalmazott.

Az Európai Bizottság iránymutatásai:

Biztosítani kell továbbra is az áruk és szolgáltatások szabad mozgását az EU-n belül, a szolidaritás kulcseleme az egységes piac működésének folytonossága - áll az Európai Bizottság iránymutatásaiban.

Ursula Von der Leyen, a brüsszeli testület elnöke hangsúlyozta, hogy olyan nemzeti intézkedésekre van szükség a koronavírus-járvány feltartóztatása érdekében, melyek nem veszélyeztetik a belső piac működését, nem okoznak zavarokat az ellátási láncokban, de segítenek megfékezni a fertőzés terjedését, ugyanis csak így lehet megakadályozni az orvosi felszerelések és az élelmiszerek hiányát.

Az iránymutatásokban az egészségügyi ellenőrzések általánosítását javasolták a határátkelőknél a schengeni belső határok lezárása helyett, ami a bizottsági szakértők szerint kizárólag szélsőséges esetekben indokolt. Amennyiben egy adott esetben mégis határzárat kell alkalmazni, el kell kerülni az átkelésre váró járművek feltorlódását - írták.

A javaslatok szerint karanténkötelezettséget el lehet rendelni a külföldiek számára, de csak akkor, ha az ugyanúgy vonatkozik az adott ország állampolgáraira is. A tagállamoknak emellett elő kell segíteniük az ingázó munkavállalók határátlépését, különösen az egészségügyi és élelmiszeripari ágazatban, illetve más, alapvető szolgáltatásokban dolgozók esetében.

Brüsszelben eddig 99 koronavírus-fertőzést regisztráltak. Frans Timmermans, az Európai Bizottság 58 éves alelnöke önkéntes karanténba vonult, mert tíz napja találkozott Brune Poirson francia környezetvédelmi államtitkárral, akiről szombaton kiderült, hogy fertőzött.

Európai Bizottság
Ursula von der Leyen

Most

14:39, Frissítve: 16:36

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk, az egyik ilyen a lakhatási kiadás. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.