Ugrás a tartalomra

Módosították a tartományi költségvetést

2017.08.31
21:02
2024.03.19
08:51
A költségvetés átütemezése volt a leghangsúlyosabb témája a vajdasági parlament mai ülésének.

A júniusi módosítás óta újabb többlet keletkezett a tartományi büdzsében. A többletből származó eszközöket a kormány javaslata alapján nagyberuházásokra és a közadósság csökkentésére szánják.      

A tartományi parlament mai ülésének első napirendi pontja a költségvetés átütemezése volt. A tartományi kormány illetékesei elmondták, a módosított költségvetésre azért volt szükség, mert a jövedéki adóból nagyobb összegek folytak be a büdzsébe, mint amire számítottak, ezért 1,24 milliárd dinár költségvetési többlet keletkezett. Đorđe Milićević, a tartományi kormány alelnöke: „Minden többletnek számító eszközt két kiemelt célra költünk. 700 millió dinárt utalunk ki különböző, a vajdasági községekben tervezett nagyberuházásokra, a többi eszközt pedig a közadósság csökkentésére szántuk.”

Az ellenzék szerint az újabb átütemezés a kormány komolytalanságáról tanúskodik, hiszen a legutóbbi módosítás mindössze két hónappal ezelőtt volt. Nenad Borović, tartományi parlamenti képviselő, Demokrata Párt: „Ez már a második átütemezés ebben az évben, melyek szerint összesen hárommilliárd dinárral lesz több a költségvetésben a tervezettnél, de egyetlenegy dinárt sem költöttek a gazdaságra.”

A VMSZ tartományi parlamenti frakciója támogatta a költségvetés-módosítást, és a legnagyobb vajdasági magyar párt szerint megfelelő módon osztották szét a költségvetésben keletkezett többletet. Erdély Lenke, tartományi parlamenti frakcióvezető, VMSZ: „Ami pozitívumként hozható fel, hogy a tervezett beruházások 780 millió dinár értékben a nagyberuházási igazgatóság által valósulnak meg, és a tervdokumentációk és a technikai dokumentációk kidolgozására fordítják ezt az összeget, ami fontos, hogy a munkálatok minél előbb megkezdődhessenek.”

A VMDK tartományi parlamenti képviselője elmondta, ők sincsenek a költségvetés ellen, amely azért hagy némi kivánnivalót maga után. A párt azonban a költségvetésnél fontosabbnak tartja az általuk javasolt ügyrendi módosítást. Csonka Áron, tartományi parlamenti képviselő, VMDK: „A képviselők kérésére kisebbségi nyelveken is elkaphassák azokat a kísérő anyagokat, amelyek egy napirendi ponthoz kötődnek, valamint a képviselőházi bizottságokra is vonatkozzon, hogy az összehívást, a napirendi pontokat, az ehhez kapcsolódó anyagokat is el lehessen kapni kisebbségi nyelveken.”

A VMDK javaslata jogi értelemben indokolt, azonban a tartományi parlament mostani fordítóállományával kivitelezhetetlen – hangzott el az ülésen.

Vajdaság
költségvetés
módosítás

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.