Ugrás a tartalomra

A montenegrói helyzetről tárgyalt Irinej szerb pátriárka és Aleksandar Vučić

2019.12.31
13:55
2020.02.28
17:56
Forrás
Tanjug
Csillapítani kell a helyzetet Montenegróban, jelentette ki a pátriárka.

A szomszédos országban elfogadott vallásszabadságról és a vallási közösségek jogi helyzetéről szóló törvény okozta a feszültséget. Eszerint a Montenegróban működő vallási közösségeknek dokumentumokkal kell igazolniuk, milyen ingatlanjaik voltak 1918 előtt, azt megelőzően, hogy Montenegró csatlakozott volna a Jugoszláv Királysághoz. A szerb ortodox egyház szerint ezzel jelentős ingatlanokat veszíthetnek el.

Belgrádban találkozott Irinej szerb pátriárka és Aleksandar Vučić szerb államfő. Beszélgetésük központi témája a Montenegróban elfogadott vallásszabadságról és a vallási közösségek jogi helyzetéről szóló törvény volt. Irinej kijelentette, hogy a Szerb Pravoszláv Egyháznak semmi problémája sincs Montenegróval: „A véleményem, és ezt elmondtam az államfőnek is, hogy a helyzetet valahogy csillapítani kell. De a dolgok haladnak a maguk útján. Módot kell találni, hogy ennek ellenálljunk Montenegró és Szerbia népének érdekében. Mert ez, ami most történik nemcsak Montenegró problémája. Ez Szerbiáé és a régióé is.”

A szerb államfő is a feszültségek békítése érdekébe szállt síkra. Aleksandar Vučić kijelentette, hogy abban reménykedik, hogy Montenegróban nem készülnek az ortodox egyházhoz tartozó, Ostrog kolostor elvételére: „Nagyon korlátozott a mozgásterünk ebben az ügyben. Ezt mindenekelőtt arra vonatkozik, hogy szavakkal, tudással, jogi és más szakmai tudásunkkal rámutassunk a világban mindenkinek, hogy miről is van szó, a Velencei Bizottságtól kezdve sok más bizottságon, fórumon és szervezeten keresztül. Másik szempontból pedig azt tehetjük, hogy a szerb népnek egyértelmű üzenetet küldjünk, hogy egységesek vagyunk, és hogy közöttünk, a határok ellenére, amelyek létezését elfogadjuk, nincs különbség.”

Aleksandar Vučić elmondta, készen áll találkozni a montenegrói államfővel, Milo Đukanovićtyal. Ha előbb nem, akkor január végén vagy februárban a Karlócán vagy Szabadkán esedékes regionális találkozón, amelyet Szerbia rendez majd.

Irinej pátriárka
Montenegró
Aleksandar Vučić

Most

07:46, Frissítve: 07:53

Húsvét másnapját ünneplik az ortodox hívek

Az ortodox húsvéthétfőhöz Szerbiában számos népszokás kötődik. Egyes szokások a mai napig fennmaradtak eredeti formájukban, mások ugyanakkor módosultak, vagy teljesen a feledésbe merültek az ortodox hívek körében.
07:38, Frissítve: 08:13

Ma van Đurđevdan

A Gergely naptár szerint április 24-én, a Juliánusz naptár szerint május 6-án van Szent György napja.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.