Ugrás a tartalomra

Moszkva nagyra értékeli Peking hozzájárulási szándékát a rendezéshez

2023.02.24
21:59
Forrás
MTI
Moszkva nagyra értékeli a "kínai barátok őszinte szándékát", hogy hozzájáruljanak az ukrajnai konfliktus békés rendezéséhez - közölte honlapján az orosz külügyminisztérium a kínai béketervre reagálva.

"Osztjuk Peking megfontolásait. Elkötelezettjei vagyunk az ENSZ Alapokmánya, a nemzetközi jog, köztük a humanitárius jog normái tiszteletben tartásának, a biztonság oszthatatlanságának elvéhez, amely szerint egyetlen ország biztonságát sem szabad egy másik ország biztonságának rovására erősíteni, ami az országok egyes csoportjainak biztonságára is alkalmazandó" - áll a moszkvai közleményben.

Az orosz diplomáciai tárca szerint Oroszország támogatja Kína álláspontját, és törvénytelennek tart minden olyan korlátozó intézkedést, amelyet az ENSZ Biztonsági Tanácsa nem hagy jóvá.

"Ez a tisztességtelen verseny és a gazdasági hadviselés nyilvánvaló eszköze" - hangsúlyozta a dokumentum.

A minisztérium kifejezte Moszkva nyitottságát arra, hogy a "különleges hadművelet" minden célját diplomáciai eszközökkel érje el. Egyúttal felszólította a nyugati országokat, hogy hagyjanak fel a fegyverszállításokkal és a zsoldosok Ukrajnába küldésével.

Az orosz külügyminisztérium szerint emellett az ukrán hatóságoknak bele kell egyezniük abba, hogy visszatérjenek az ország el nem kötelezett státuszához, és elismerjék az új területi realitásokat. Ezek a dokumentum szerzőinek állítása értelmében a népek önrendelkezési jogának érvényesítéséből, Ukrajna demilitarizálásából és nácitlanításából, valamint a területéről kiinduló fenyegetések megszüntetéséből fakadtak.

Oroszország külügyminisztériuma emellett arra szólított fel, hogy garantálják az ukrán állampolgárok, köztük az orosz ajkú lakosság és a nemzeti kisebbségek képviselői minden elidegeníthetetlen jogát, beleértve az anyanyelvhasználatot és az anyanyelvi oktatást. A tárca rámutatott: a béke legfőbb akadálya jelenleg az, hogy a "kijevi rezsim" törvényben utasította el, hogy "tárgyaljon Vlagyimir Putyinnal". A minisztérium emlékeztetett arra is, hogy tavaly áprilisban Ukrajna maga szakította meg az általa kezdeményezett békepárbeszédet.

A kínai külügyminisztérium egy 12 pontból álló béketervet tett közzé. Ezek között szerepel minden ország szuverenitásának és területi integritásának tiszteletben tartása, a harci cselekmények beszüntetése, a tárgyalások újrakezdése, a hidegháborús mentalitás elutasítása, valamint a stratégiai kockázatok csökkentése.

A Peking által előterjesztett terv szól a humanitárius válság leküzdéséről, a gabonaegyezmény végrehajtásáról, Ukrajna újjáépítéséről és az atomerőmű biztosításáról. Kína maga is kifejezte, hogy kész együttműködni a nemzetközi közösséggel és konstruktív szerepet játszani a konfliktus megoldásában.

Oroszország
Ukrajna
Kína

Most

18:07, Frissítve: 18:19

Újraéledt az asztalitenisz Oromon

A helyi közösség és a vállalatok támogatásával az elkövetkező időszakban a régi iskola épületében mindennap lehetőség adódik a helyieknek arra, hogy kipróbálhassák, megtanulhassák ezt a sportágat, vagy épp versenyeket szervezzenek.
16:10, Frissítve: 17:22

Gyereket a magasba! Adán is

Ada is csatlakozott a Gyereket a magasba! elnevezésű határon átívelő programhoz, amelyet a budapesti székhelyű Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom indított el évekkel ezelőtt.
15:50, Frissítve: 17:11

Megvannak a hozzávalók az ünnepi fogásokhoz

A húsvétot megelőző napokban szigorú böjtöt tartanak a ortodox hívek. Vasárnap azonban már ünnepi fogásokat fogyasztanak. Az újvidéki limáni piacon is sokan vásárolták meg a húsvéti menü hozzávalóit.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.