Ugrás a tartalomra

„A nándorfehérvári diadal emléknapja a mai keresztény világ ünnepe”

2023.07.22
20:03
2023.07.22
20:13
Forrás
MTI
A nándorfehérvári diadal emléknapja nemcsak a magyarság, hanem a keresztény Európa, a mai keresztény világ ünnepe is - jelentette ki a magyar Honvédelmi Minisztérium védelmi stratégiáért felelős államtitkára.

    A nándorfehérvári diadal 567. évfordulója alkalmából tartottak megemlékezést Budapesten, Hunyadi János Halászbástya melletti szobránál.

    Gion Gábor felhívta a figyelmet arra, hogy a templomok harangjai immár több mint fél évezrede megszólalnak déli 12 órakor. Onnantól fogva van ez így, hogy a keresztény világ ráeszmélt: veszélyben van társadalma, kultúrája, értékrendje és létezése - jegyezte meg.
    Ekkor ugyanis egyre fenyegetőbbé vált az oszmán terjeszkedés, ennek ellenére hiányzott az európai összefogás és a Magyar Királyság megsegítésének szándéka - mutatott rá.
    Gion Gábor azt mondta, Callixtus pápa egyike volt azoknak, akik felismerték a közelgő veszélyt, ezért elrendelte, hogy a templomokban delente szólaljanak meg a harangok, és a hívek imádkozzanak a törökkel szembeni győzelemért.
    Rövidesen a harangok már nem könyörgésképpen zúgtak, hanem hálából, és zúgnak azóta is, hogy emlékeztessenek: őseink hatalmas győzelmet arattak az akkori világ legfélelmetesebb hadserege fölött - emlékeztetett az államtitkár.
    Utalt arra, hogy a középkor törökellenes küzdelmének leghíresebb csatáját 1456. július 14. és 21. között vívták. A többszörös túlerő dacára Nándorfehérvár tornyára nem került fel a félholdas zászló.
    A magyar hadtörténet egyik legfényesebb sikere hét évtizedre állította meg a török terjeszkedést - tette hozzá.
    Gion Gábor elmondta: napjainkban szobrok, közterek viselik Hunyadi János nevét, róla nevezték el a haza védelmében kiemelkedő munkát végzőknek odaítélt díjat is.
    A "nagy törökverő" alakja és élete évszázadok elteltével is példa lehet, még egy olyan korban is, amikor nem divat történelmi példaképeket választani - jegyezte meg.
    Hangsúlyozta, Hunyadi a hazáját védte a végsőkig, mindenkor Magyarország érdekét tartotta szem előtt, akkor is, ha ennek vagyona vagy saját testi épsége látta kárát.
    Az Országgyűlés 2011-ben július 22-ét a nándorfehérvári diadal emléknapjává nyilvánította - idézte fel.
    "Hazánkat szerető magyarként kötelességünk számontartani minden napot, amelynek okán azok lehetünk, akik vagyunk: önálló, független nemzet, keresztény értékekkel és identitással, a mindenkori békére törekvéssel" - emelte ki.
    "Nándorfehérvár mindannyiunknak szóló, máig élő üzenete az, hogy ha a hit és a hazaszeretet kitartással és elszántsággal párosul, az még egy vesztesnek ítélt csata sorsát is megfordíthatja" - hangoztatta az államtitkár.
    A nándorfehérvári diadal évfordulója alkalmából Hunyadi János szobránál korábban koszorút helyezett el Novák Katalin köztársasági elnök, az ünnepnapon pedig a kormány nevében Gion Gábor; Kövér László házelnök képviseletében Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke; a vezérkari főnök képviseletében Vadászi Norbert ezredes; a Budavári Önkormányzat nevében pedig V. Naszályi Márta polgármester.

Nándorfehérvár
nándorfehérvári diadal
keresztény

Most

16:10, Frissítve: 17:22

Gyereket a magasba! Adán is

Ada is csatlakozott a Gyereket a magasba! elnevezésű határon átívelő programhoz, amelyet a budapesti székhelyű Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom indított el évekkel ezelőtt.
15:50, Frissítve: 17:11

Megvannak a hozzávalók az ünnepi fogásokhoz

A húsvétot megelőző napokban szigorú böjtöt tartanak a ortodox hívek. Vasárnap azonban már ünnepi fogásokat fogyasztanak. Az újvidéki limáni piacon is sokan vásárolták meg a húsvéti menü hozzávalóit.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.