Ugrás a tartalomra

Napirenden a bizottsági tagok kinevezése (videó)

2016.08.12
16:22
A szerbiai parlament állandó küldöttségének tagjait a nemzetközi parlamentáris intézményekben, valamint a Stabilizációs és Társulási Parlamenti Bizottság tagjait választották meg ma a köztársasági parlamenti képviselők
A szerbiai parlament állandó küldöttségének tagjait a nemzetközi parlamentáris intézményekben, valamint a Stabilizációs és Társulási Parlamenti Bizottság tagjait választották meg ma a köztársasági parlamenti képviselők. Emellett a szerbiai parlament bizottságának tagjait és taghelyetteseit, valamint a Köztársasági Választási Bizottság tagjait is kinevezték. A szerbiai parlament pénteki rendkívüli ülése sem volt mentes a vitától.  Néhányan a javasolt tagok személye, míg mások az egész Köztársasági Választási Bizottság ellen emeltek szót. Később a radikálisok elhagyták a termet, mert a televízió nem közvetítette az ülést az olimpia miatt. A képviselőház végül megszavazta a Köztársasági Választási Bizottság tagjait, elnökévé Vladimir Dimitrijević okleveles jogászt nevezték ki. Helyettese Željka Radeta lesz. A bizottság tagjai közé a VMSZ-DCSP frakció is delegál egy tagot. Ladóczki Gyula az elmúlt tíz évben is részt vett a testület munkájában. Parlamenti, elnök-, nemzeti tanácsi választások, referendum. Ezek a bizottság fő feladatai, emellett a választások között is különféle feladatokat látnak el. Ladóczki Gyula, a Köztársasági Választási Bizottság tagja: "Időközben, amikor éppen nincsenek választások, akkor az előző választásokból készít beszámolót. Ha valamely képviselő az említett szervekben lemond, akár parlamenti képviselő, akár a nemzeti tanácsban, akkor az új képviselőket is a Köztársasági Választási Bizottság javasolja a parlamentnek, illetve ha nemzeti tanácsról van szó, akkor a nemzeti tanács új képviselőjét a Köztársasági Választási Bizottság nevezi ki." A Fekete-tengeri Gazdasági Együttműködés Parlamenti Közgyűlésébe Szerbia hat tagot delegál. A képviseletek a térség gazdasági helyzetét tárgyalják, emellett a politika, a kultúra és a sport terén felmerülő gondokat igyekeznek megoldani. Évente két plenáris ülést tartanak. Pék Zoltán VMSZ-es köztársasági parlamenti képviselő továbbra is a testület tagja maradt. Pék Zoltán, a VMSZ köztársasági parlamenti képviselője: "Az elmúlt években többször beszéltem különböző országok parlamentjeiben. Fel voltam kérve jelentéstevőnek, ami a sporttal kapcsolatos téma volt. Moldáviában, illetve Törökországban beszéltem erről a témáról. Azt lehet mondani, hogy aktívan vettem részt az utóbbi kettő mandátumban ezen delegáció munkájában, és ezért kerültem újra a jelöltek közé."



A szerbiai köztársasági parlamentnek kilenc állandó delegációja van. Az Európa Tanács közgyűlési delegációja héttagú. 47 tagállam parlamenti képviselőiből áll össze. Évente négyszer ülésezik. Kovács Elvira, a VMSZ köztársasági parlamenti képviselője már két éve tagja, most újra delegálták. Kovács Elvira,  a VMSZ köztársasági parlamenti képviselője: "Nagyon fontos, hogy a VMSZ, mint az Európai Néppárt tagja, ott még erősebben, erőteljesebben képviselhesse a vajdasági magyarság érdekeit, ugyanis a munka érdemi része frakciókon belül folyik, tehát a Néppárt frakcióján belül, ugyanakkor továbbra is építeni kell a jó kapcsolatokat a többi tagállamból érkező képviselőkkel, valamint a magyar delegációval, amellyel igen jó és gyümölcsöző együttműködésünk volt az elmúlt időszakban is." Az Európai Parlamentnek és a Szerbiai Parlamentnek van egy közös testülete is, amely évente kétszer ülésezik Belgrádban és Strasbourgban. A testület feladata a Stabilitási és Társulási Egyezményben foglaltak megvalósításának a figyelése. Kovács Elvira a testület elnökhelyettese, az Európai Parlamentben pedig Deli Andor képviseli a vajdasági magyarság érdekeit.
szerbiai parlament
Kovács Elvira
Pék Zoltán
Köztársasági Választási Bizottság
Ladóczki Gyula
Európa Tanács közgyűlési delegációja
állandó delegáció

Most

14:52, Frissítve: 16:53

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.