Ugrás a tartalomra

NATO-főtitkár: a békéhez fegyverek kellenek

2023.06.16
14:43
2023.06.16
16:12
Forrás
Pannon RTV
Ukrajna azt állítja, hogy az ellentámadás során több mint 100 négyzetkilométernyi területen szerezte vissza az ellenőrzést Donyec és Zaporizzsja térségében.

Moszkvai források pedig arról számoltak be, hogy az ukrán fegyveres erők mintegy 50 rakétát lőttek ki az ukrán határ közelében levő Belgorod orosz régió városaira és falvaira.

Pénteken több robbanás is hallatszott Kijev központjában közvetlenül azután, hogy afrikai vezetők küldöttsége érkezett az ukrán fővárosba ismertetni a béketervüket. Vitalij Klicsko polgármester szerint az orosz támadások nem okoztak károkat. A város légvédelme állítólag hat rakétát, hat manőverező robotrepülőgépet és két felderítő drónt lőtt le. Ukrajna jelezte, hogy az orosz erők ismét célba vették Krivij Rih-t, Zelenszkij ukrán elnök szülőhelyét, és két ipari létesítményt találtak el.

A békéhez fegyverek kellenek – ezt mondta Jens Stoltenberg NATO főtitkár Brüsszelben, miután Ukrajna további támogatást kért nyugati szövetségeseitől. Ukrajna szerint a napokban indított ellentámadása sikeres, Oroszország azonban ennek ellenkezőjét állítja. A Kreml szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök kész bárkivel tárgyalni az ukrán válság megoldásáról.

Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség igazgatója helyszíni vizsgálat után arról számolt be, hogy még hónapokig biztosítani lehet a zaporizzsjai erőmű hűtővízellátását. Elmondása szerint számos intézkedést tettek az atomerőmű helyzetének stabilizálására a Nova Kahovkai-gát leomlását követően. A blokkok számát és a beépített teljesítményét tekintve ez Európa legnagyobb atomerőműve és tavaly március óta az orosz erők ellenőrzése alatt áll. A környékén heves harcok dúlnak.

NATO
Jens Stoltenberg

Most

11:40, Frissítve: 11:54

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.