Ugrás a tartalomra

A NATO főtitkárával tárgyal ma a szerb elnök, Koszovó a téma

2023.07.19
15:57
2023.07.19
16:05
Forrás
Pannon RTV
A koszovói helyzetről tárgyal Aleksandar Vučić köztársasági elnök Jens Stoltenberggel, a NATO főtitkárával Brüsszelben.

A találkozóval kapcsolatban a szerb védelmi miniszter azt mondta: ez jó lehetőséget biztosít arra, hogy a szerb fél is ismertesse álláspontját a Koszovóban folyó eseményekkel kapcsolatban, illetve bemutassa, milyen lépéseket tesz az Albin Kurti vezette kormány annak érdekében, hogy félelmet keltsen az ott élő szerbekben. Miloš Vučević arra is emlékeztetett, hogy Szerbia azt is kérte, sürgősen hívják össze az ENSZ Biztonsági Tanácsát a koszovói helyzettel kapcsolatban.

A szerb elnök azt követően kért találkozót a NATO-főtitkártól, hogy elmérgesedett a helyzet Észak-Koszovóban, az ottani, albán nemzetiségű rendőrök védték az önkormányzati épületeket, amire válaszul a szerb kisebbség tagjai összecsaptak velük, illetve a NATO főparancsnoksága alatt álló koszovói békefenntartó erővel, a KFOR-ral is. A várakozások szerint Aleksandar Vučić arra vár választ Jens Stoltenbergtől, hogy a szerbek lakta észak-koszovói részen kinek van fennhatósága, hiszen a ENSZ Biztonsági Tanácsának 1244-es határozata alapján a KFOR-nak, a gyakorlat azonban nem ezt mutatja.

A szerb elnök és a NATO-főtitkár találkozója 19 órakor kezdődik, a tárgyalást követően pedig közös sajtótájékoztató keretében ismertetik az elhangzottakat.

NATO
Jens Stoltenberg
Koszovó

Most

14:52, Frissítve: 16:53

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.