Ugrás a tartalomra

„Ne állítsunk teljesíthetetlen akadályokat a Nyugat-Balkán országai számára”

2024.02.13
20:26
Forrás
Pannon RTV
Az Európai Parlament Költségvetési Bizottságának és Külügyi Bizottságának mai együttes ülésén megvitatták a Nyugat-balkáni Reform- és Növekedéstámogató Eszköz létrehozásának kérdését.

Deli Andor, a Költségvetési Bizottság fideszes tagja felszólalásában hangsúlyozta: az európai parlamenti jelentéstervezet olyan aránytalan és túlzó feltételrendszereket javasolna, amelyek megnehezíthetik a tagjelölt országok számára az uniós pénzforrások elérését. Gál Kinga, a Fidesz EP-képviselőcsoportjának elnöke emlékeztetett: a nyugat-balkáni országok csatlakozási folyamatainak felgyorsítása stratégiai fontosságú az EU-nak. Éppen ezért - a megfelelő feltételrendszer kialakítását követően - minél hamarabb elérhetővé kell tenni számukra a pénzügyi eszközt.

Az Unió bővítésnek gyorsabban kell haladnia és az EU-nak meg kell erősítenie politikai és gazdasági befolyását a Nyugat-Balkánon. Erre nyújt kiváló lehetőséget a nemrégiben bemutatott Növekedéstámogató Eszköz. Azonban ahhoz, hogy a bővítés új lendületet kaphasson, a jogalkotásnak racionálisnak kell lennie, arányos és megvalósítható szabályokkal és feltételekkel. Ugyanakkor az Európai Parlament jelentéstervezete olyan aránytalan és túlzó feltételrendszereket javasolna, amelyek megnehezíthetik a tagjelölt országok számára az uniós pénzforrások elérését. Mindez arra ösztönözheti a nyugat-balkáni tagjelölt országokat, hogy egyéb EU-n kívüli forrásokat keressenek, ez pedig ellentétes az Unió azon meghirdetett törekvésével, hogy növelje befolyását a Nyugat-Balkán térségében” - hangsúlyozta Deli.

"Lényeges, hogy ne állítsunk teljesíthetetlen akadályokat a Nyugat-Balkán országai számára, a Bizottság feltételei már így is megfelelően szigorúak. A támogatások feltételrendszerének az előcsatlakozási és a szomszédsági támogatási programok kritériumaihoz kell igazodnia" – mondta Gál Kinga. Hangsúlyozta: "Az időveszteség ebben az esetben politikai veszteséggel is járhat, ezért fontos lenne, hogy még ebben az intézményi ciklusban megszülethessenek az eszköz létrehozása szempontjából szükséges döntések az Európai Parlamentben is".

Deli Andor
Gál Kinga

Most

21:05, Frissítve: 21:14

Szédületes mérkőzést hozott a 173. örökrangadó

Szenzációsan kezdte a szerbiai labdarúgó Szuperliga 2023/24-es idényének rájátszási szakaszát a Crvena zvezda a Partizan ellen. A drámai összecsapáson 3:2-re nyertek a piros-fehérek, és 10 pontra lógtak el a fekete-fehérektől.
19:25, Frissítve: 19:33

A Kisvárda elleni döntetlennel ismét bajnok a Ferencváros

A Ferencváros megnyerte sorozatban a hatodik, összességében pedig a 35. bajnoki címét, mivel hazai pályán gól nélküli döntetlent játszott a kieső helyen álló Kisvárdával a labdarúgó OTP Bank Liga 29. fordulójának második szombati mérkőzésén.
17:07, Frissítve: 19:09

Lovaggá avatták a Pannon RTV újságíróját

A Szent György Lovagrend lovagjává avatták Szabó-Hangya Terézt, a Pannon RTV nyugalmazott újságíróját és Dolinszki Áron evangélikus lelkészt Visegrádon. Az eseményre Székelyföldről, Németországból és Skandináviából is érkeztek résztvevők.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.

Berobbant a turistaidény Palicson

A nyárias időjárásnak köszönhetően a tó körüli sétányon, a vendéglátóhelyek teraszain és a fagylaltozók környékén is sokan voltak a délutáni órákban.