Ugrás a tartalomra

Nem született megállapodás a tisztújításról az EU-csúcson

2019.06.21
07:12
2024.03.19
08:47
Forrás
MTI, Pannon RTV
Nem sikerült megállapodni az európai uniós intézmények elnöki tisztségeinek betöltéséről a tagállami vezetők brüsszeli csúcsértekezletén, ezért jövő vasárnap újabb találkozót tartanak.

Egyik csúcsjelölt sem tudott döntő többséget felsorakoztatni támogatói táborába. Manfred Weber és Frans Timmermans elbukott, ami jó hír Magyarországnak, mert a magyar emberek nem akarták őket – jelentette ki Orbán Viktor magyar miniszterelnök a tanácskozás után. Jövő vasárnap újra összeül a testület, de semmi sem garantálja azt, hogy ezúttal döntés fog születni.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke csütörtök éjszaka arról számolt be, hogy az egyeztetésen nem sorakozott fel a többség az Európai Bizottság elnöki tisztségére jelöltek egyike mögött sem. Mint közölte, a megüresedő uniós vezetői posztokról egyfajta "csomagban" kell megegyezni, amely tükrözi a közösség sokszínűségét. Hozzátette, a június 30-i rendkívüli EU-csúcsig folytatódnak a megbeszélések, nemcsak a tagállamok között, hanem az európai parlamenti frakciókkal is.

Fotó: Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

Az egyeztetésen nem sorakozott fel a többség az Európai Bizottság elnöki tisztségére jelöltek egyike mögött sem. A június 30-i rendkívüli EU-csúcsig folytatódnak a megbeszélések, nemcsak a tagállamok között, hanem az Európai Parlament frakcióival is. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke hangsúlyozta, túl korai lenne még találgatásokba bocsátkoznia a lehetséges nevekről.

Donald Tusk, elnök, Európai Tanács: „Nem született többségi döntés egyik jelölttel kapcsolatban sem. Az Európai Tanács megegyezett abban, hogy egy olyan megállapodásra van szükség, amely tükrözi az EU sokszínűségét. Június 30-án ismét találkozunk. Addig is, folytatni fogok a konzultációt az Európai Parlament képviselőivel is.”

Foto: Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

A tagállamok vezetői a csúcstalálkozón egyebek mellett elfogadták az Európai Unió következő ciklusra vonatkozó stratégiai célkitűzéseit. A négy nagyobb célt, és a további pontokat tartalmazó dokumentum megszabja 2024-ig a közös cselekvés fő stratégiai irányait számos fontos témakörben. Ennek irányvezetőként kell szolgálnia az EU intézményei, főként az Európai Bizottság számára.

Jean-Claude Juncker, elnök, Európai Bizottság: „Ezután érintettük a Brexit kérdésének az ügyét. Ezzel kapcsolatban semmi új. Semmi új sincs, mert egyöntetű döntéssel megegyeztünk abban, hogy nem lehetnek újabb módosítások, ha megszületik a megállapodás.”

 

Foto: Tanjug/AP Photo/Olivier Matthys

Emmanuel Macron francia államfő sajtótájékoztatóján azt mondta, Európának meg kell mutatnia, hogy egységet tud mutatni úgy, hogy minden fél szem előtt tartja saját és az unió érdekeit. A jelölteknek meg kell szerezniük az uniós testületek többségének szimpátiáját. Angela Merkel német kancellár azt nyilatkozta, jobb még néhány napot várni, és folytatni a tárgyalásokat, mintsem elhamarkodott döntéseket hozni.

A tagállami vezetők elfogadták az Európai Unió következő ciklusra vonatkozó stratégiai célkitűzéseit. A négy nagyobb célt, és a további pontokat tartalmazó dokumentum megszabja 2024-ig a közös cselekvés fő stratégiai irányait számos fontos témakörben. Ennek irányvezetőként kell szolgálnia az EU intézményei, főként az Európai Bizottság számára.

Az elfogadott zárónyilatkozatukban az Európai Unió vezetői határozottan elítélték a Ciprus közelében elkezdett „illegális” török próbafúrásokat.

A csúcstalálkozón az unió újabb fél évvel meghosszabbította az Oroszországgal szemben bevezetett gazdasági korlátozó intézkedéseket, mivel nem történt előrelépés a minszki megállapodások végrehajtásában.
Nem született egyhangú megállapodás továbbá a 2050-es európai uniós klímasemlegességi célkitűzésről. Diplomáciai források szerint az ok Csehország, Lengyelország és Magyarország vétója volt.

Emmanuel Macron francia államfő sajtótájékoztatóján azt mondta, Európának meg kell mutatnia, hogy egységet tud mutatni úgy, hogy minden fél szem előtt tartja saját és az unió érdekeit. A jelölteknek meg kell szerezniük az uniós testületek többségének szimpátiáját.

Angela Merkel német kancellár péntek hajnalban azt nyilatkozta, jobb még néhány napot várni, és folytatni a tárgyalásokat, mintsem elhamarkodott döntéseket hozni.

 

EU-csúcs
Brüsszel

Most

11:40, Frissítve: 11:54

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.