Ugrás a tartalomra

Nem úgy haladnak a harcok, ahogyan elképzelte - Putyin parancsnokot váltott

2022.04.10
13:52
2022.04.10
16:35
Forrás
euronews, MTI, hirado.hu
Mariupol elfoglalása továbbra is célja Oroszországnak, a békéről jelenleg nem is tárgyal az ukrán és az orosz fél.

Az ukrajnai lakosok a harcok elől ma is humanitárius folyosókon menekülhettek. A Nyugat további uniós támogatást ígért Ukrajnának, az orosz elnök pedig belátta, hogy nem úgy haladnak a harcok, ahogyan elképzelte, ezért parancsnokot váltott. Az orosz-ukrán háború 46 napja tart.

Orosz támadásra készülnek Kelet-Ukrajnában. Amerikai műholdfelvételek szerint egy 13 kilométer hosszú orosz konvoj halad át a területen. Eközben Borogyankában tovább keresik a túlélőket a lerombolt épületek romjai között. Bucsában is több száz civilt lemészárolhattak az orosz katonák.

Vasárnapra vonatkozóan Kijev kilenc humanitárius folyosó használatáról állapodott meg az oroszokkal, hogy az emberek elmenekülhessenek a súlyos harcok elől az ország keleti részén, Mariupolból is. Már több mint 6,5 millió ukrajnai hagyta el otthonát, az országból pedig 3,8 millióan menekültek el.

Időközben megerősítették, hogy Oroszország és Ukrajna szombaton fogolycserét hajtott végre. Nem csak katonák voltak, az oroszoknak kiadott személyek között volt a Roszatom állami atomenergetikai konszern négy alkalmazottja is.

Új fejlemény, hogy az orosz elnök új hadszíntéri parancsnokot nevezett ki az ukrajnai háború irányítására. A posztot most már Alekszandr Dvornikov hadseregtábornok tölti be, akinek nagy tapasztalatai vannak, ő volt az első parancsnoka Oroszország szíriai katonai műveleteinek. Nyugati elemzők szerint Vlagyimir Putyin kénytelen változtatni Kijev elfoglalásának kudarca után, az új ember pedig arra utal, hogy az oroszok elismerik, rendkívül rosszul mennek a dolgok, és valamit másképp kell csinálniuk.

Vologyimir Zelenszkij arra biztatja az Európai Uniót, hogy tovább szigorítson, és vezessen be újabb korlátozásokat Oroszországgal szemben. Az ukrán elnök erről is beszélt vasárnap telefonon Olaf Scholz német kancellárral.

Közben Boris Johnson brit miniszterelnök váratlanul Ukrajnába utazott. Biztosította az ukrán kormányt, hogy fegyverekkel és gazdaságilag is segítik az országot.

Vlagyimir Putyin
Ukrajna
haború

Most

17:17, Frissítve: 17:31

Ma kiderül, kik vihetik haza az ajándékokat!

A Közügyek kérdésére csaknem ötszáz válasz érkezett Vajdaság szinte minden részéből. Mai műsorunkban kiderül, hogy ki csobbanhat a családjával Mórahalmon. Nézzék a 18 óra 10 perckor kezdődő műsorunkat.
16:02, Frissítve: 16:33

Fiáker szemlét tartottak Cserépalján

Huszonnyolcadik alkalommal szervezték meg a Cserépaljai Fiáker Szemlét. A Parádés Kocsik és Lovak Nemzetközi Szemléjére a dél-bánáti Cserépaljára egész Szerbia területéről érkeztek a lovas sport kedvelői.
13:46, Frissítve: 16:59

Elstartolt a strandszezon Újvidéken

Ez a strand az egyik legszebb és legrendezettebb strandnak számít a Duna teljes szerbiai szakaszán, amely számos lehetőséget kínál az idelátogatóknak. A szezonális belépőket mától lehet igényelni.
13:34, Frissítve: 13:42

Tornádó söpör végig az USA középső államain

Heves viharok söpörtek végig az Egyesült Államok középső részén kedden kora reggel, órákkal azután, hogy Oklahomában egy tornádó legalább egy ember halálát okozta és két település egy részét elpusztította.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.