Ugrás a tartalomra

Németország meggondolta magát: páncéltörőket és rakétákat küld Ukrajnába

2022.02.26
22:05
2022.02.26
22:32
Forrás
hirado.hu
Előzőleg azt hangsúlyozták: konfliktusövezetbe gyilkos fegyvert nem szállítanak.

Németország ezer páncéltörő és 500 Stinger-rakétát küld Ukrajnába – jelentette be szombaton a német kancellár. Olaf Scholznak a korábbi német állásponttal ellentétes döntés kapcsán azt mondta: az orosz invázió fordulópontot jelentett.

„Kötelességünk minden tőlünk telhetőt megtenni annak érdekében, hogy segítsünk Ukrajnát megvédeni Putyin megszálló hadseregétől” – fogalmazott Scholz. A Deutsche Welle tudósítása szerint ezután Steffen Hebestreit kormányszóvivő közölte: a lehető leghamarabb leszállítják a fegyvereket Kijevnek.

A The Guardian azt írja, Németország régóta nem exportál fegyvereket háborús övezetekbe, a szombati döntés előtt azonban már engedélyt adott Hollandiának arra, hogy az 400 német gyártmányú, vállról indítható páncéltörő rakétát küldjön Ukrajnának. A Reuters felidézte, azoknak az országoknak, amelyek német fegyvereket akarnak más államokba, először Berlin jóváhagyását kell kérniük.

Németország január végén még azon az állásponton volt, hogy semmiképpen nem szállít fegyvert Ukrajnának az Oroszországgal fennálló feszültség idején. Akkor Christine Lambrecht német védelmi miniszter és Olaf Scholz német kancellár is hangsúlyozta: Berlin konfliktusövezetbe gyilkos fegyvert nem szállít.

Olaf Scholz
Németország
Ukrajna
fegyerszállítmány

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.