Ugrás a tartalomra

A nemzeti tanácsokat érintő kérdésekről tárgyaltak Belgrádban (videó)

2016.10.21
15:37
A nemzeti tanácsokat érintő legfontosabb kérdésekről tárgyaltak a szerbiai kisebbségi önkormányzatok képviselői Ana Brnabić államigazgatási és helyi önkormányzati miniszterrel ma Belgrádban
A nemzeti tanácsokat érintő legfontosabb kérdésekről tárgyaltak a szerbiai kisebbségi önkormányzatok képviselői Ana Brnabić államigazgatási és helyi önkormányzati miniszterrel ma Belgrádban. A találkozón a 21 szerbiai kisebbségi nemzeti tanács vezetője és az illetékes miniszter egyeztetett a nemzeti tanácsi törvényről és a kisebbségi akciótervről. Ana Brnabić államigazgatási miniszter a belgrádi Szerbia Palotában fogadta a kisebbségi nemzeti tanácsok képviselőit. A találkozó fő témája a kisebbségi akcióterv megvalósítása volt. Elhangzott, a közeljövő legfontosabb feladata a nemzeti kisebbségek jogairól, valamint a nemzeti tanácsokról szóló törvény elfogadása és módosítása. Ana Brnabić, államigazgatási és helyi önkormányzati miniszter, Szerbia: „Ami még előttünk áll és nagyon fontos, az a kisebbségi akcióterv teljes alkalmazása, erről beszéltünk, ebben a minisztérium nagyban támaszkodik a kisebbségi nemzeti tanácsokra, az Emberi és Kisebbségi Jogi Irodára és az esélyegyenlőségi biztosra, akik megtiszteltek minket azzal, hogy ma itt voltak velünk.”



A szerb kormány Emberi és Kisebbségi Jogi Irodájának igazgatója felhívta a figyelmet arra, hogy a kisebbségi akcióterv alkalmazásáról szóló első jelentést október végéig közzéteszik. Suzana Paunović, igazgató, Emberi és Kisebbségi Jogi Iroda: „Ez a jelentés a 2016 júniusának végéig terjedő időszakra vonatkozik. Számunkra nagyon fontos, hogy a jelentést október végéig a nyilvánosság számára is bemutatjuk. Az akciótervben foglaltak több mint 80 százalékát azon idődinamika szerint valósítottuk meg, ahogyan azt az akcióterv előirányozza.” Nemcsak a sikerekről, hanem a kudarcokról, illetve a kisebbségeket érintő veszélyekről is szó volt, amelyekre Brankica Janković esélyegyenlőségi biztos hívta fel a figyelmet. „Ezek a problémák főként az anyanyelv használatára, a tájékoztatásra, de bizonyos eszközök hiányára vonatkoztak, amelyek nemzeti tanácsról nemzeti tanácsra változók.” A Magyar Nemzeti Tanács szempontjából is a kisebbségi akcióterv elfogadása és alkalmazása, esetleges módosítása volt a legérdekesebb pontja az egyeztetésnek, illetve az, hogy a megfogalmazott célokat hogyan tudjuk megvalósítani – emelte ki Hajnal Jenő, az MNT elnöke. „Ez pedig arról szól, hogyan tudjuk érvényesíteni az itt élő magyarság jogait az akcióterv megvalósítása révén. Október elejére készülnek el az első jelentések, hogy mi mindent valósítottunk meg, mi minden történt. Mi egy nagyon részletes elemzést végeztünk már, s ennek a jövőben való megvalósítása a legfontosabb.” A kisebbségi nemzeti tanácsok hatásköre az oktatás, a tájékoztatás, a nyelvhasználat és a kultúra területére terjed ki.

Most

14:52, Frissítve: 14:58

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.
11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.