Ugrás a tartalomra

Népgyűlést tartottak a boszniai Szerb Köztársaságban

2024.04.18
21:27
2024.04.18
21:47
Forrás
Szerbiai RTV, MTI
Dodik szerint az ENSZ-határozat szét fogja verni Bosznia-Hercegovinát.

Szerbiából is sokan érkeztek a „Srpska te zove", avagy a „Hív a boszniai Szerb Köztársaság" elnevezésű népgyűlésre. Ahogy az eseményen elhangzott, azért hívták össze az embereket Banja Lukába, hogy felemeljék a hangjukat az ellen, hogy az ENSZ július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtás áldozatainak emléknapjává nyilvánítaná. Május másodikán döntenének erről.

A népgyűlésen elhangzott, hogy a boszniai szerbek védeni fogják szabadságukat és nem fogják eltűrni, hogy népirtókként hivatkozzanak rájuk. A helyi politikai vezetők elmondták, hogy ahogy előtte is védelmezték a közösséget, ezután is fogják. Eljött az ideje annak is, hogy a kilencvenes években történtek szerb áldozatairól is megemlékezzenek - mondták. Az eseményen jelen volt mások mellett Ana Brnabić, a szerb köztársasági parlament elnöke is, aki elmondta, hogy a nemzetközi közösség egy olyan narratívát alkalmaz, amely szerint a szerbek a felelősek mindenért. Elmondta, hogy Szerbia felemeli a hangját az ENSZ-ben ez ellen.

Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke azt mondta, Szerbia a boszniai szerbek állama is, és ha lenne igazság, ők is Szerbia részei lennének, és nem tartoznának Bosznia-Hercegovinához. Beszédében rámutatott, hogy a boszniai szerb hadsereg 1995. júliusi srebrenicai akciója hiba volt, mert bűncselekményt hajtottak végre. "Szörnyű bűncselekmény volt, de nem népirtás, mint ahogyan azt ők állítani akarják, és rá akarják terhelni az egész szerb népre" - húzta alá. Hozzátette: a 3500 srebrenicai szerb áldozatról soha nem beszélnek. 

Mint mondta, ez már mind a múlt része, és a kezdeményezők mégis most egy egész népet akarnak megbélyegezni. "Ha azt akarjátok mondani, hogy a szerb nép népirtó, akkor nem akarunk, és nem fogunk többé veletek egy államban élni" - üzente Milorad Dodik az ország bosnyák vezetésének. Egyben arra szólította fel őket, hogy vonják vissza az Egyesült Nemzetek Szervezetéhez benyújtott határozatjavaslatot Srebrenicáról, ha azonban ezt nem teszik meg, annak lesznek következményei. A határozat szerinte szét fogja verni Bosznia-Hercegovinát.

Boszniai Szerb Köztársaság
népgyűlés

Most

13:43, Frissítve: 16:32

Ezreket vonz a palicsi majális

Verőfényes napsütés és viharos erejű szél várta a 39. palicsi majális látogatóit. Már a délelőtti órákban benépesült a tópart, a kora délutáni órákban pedig már több ezren voltak a sétányon.
13:17, Frissítve: 15:45

Ma megalakul az új szerb kormány

A geopolitikai stabilitás megőrzése, infrastrukturális fejlesztések, az életszínvonal növelése, az EU-tagság felé vezető út és a katonai semlegesség - egyebek mellett ezeken dolgoznak majd az új szerb kormány tagjai a jövőben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.