Ugrás a tartalomra

Novák Katalin Magyarország új köztársasági elnöke

2022.03.10
14:40
2022.03.10
20:11
Forrás
Pannon RTV
Novák Katalin Magyarország első női államfője, aki mint mondta, a békéért, a szabadságért és az egyetértésért fog harcolni, ugyanakkor nem feledkezik meg családjáról, a családi békéről sem.

Köztársasági elnököt választott a magyar Országgyűlés, ugyanis a mostani államfő, Áder János második mandátuma is lejár. A kormánypártok jelöltje Novák Katalin, korábbi családokért felelős miniszter volt, az ellenzéké pedig Róna Péter, 56-os emigráns, közgazdász, jogász, egyetemi tanár. A két jelölt a voksolást megelőzően 15 percben ismertette nézeteit.

Novák Katalin először az orosz-ukrán háborúról beszélt, kiemelve az összefogást, a segítségnyújtást, a magyar kormány válságkezelését. Hangsúlyozta, a magyarok békét akarnak, mert csak békében lehet tervezni, gyarapodni, mosolyogni. Köszönetet mondott családjának, szakmai mentorainak, munkatársainak, és Orbán Viktor miniszterelnöknek is, amiért része lehetett a nemzetépítésnek. Kiemelte szegedi származását, nagyszülei egykori történeteit, gyermekkori emlékeit, azt, amit felmenőitől tanult.

„Mi bármikor tudjuk folytatni, és újra is tudjuk kezdeni, fel tudjuk építeni, meg tudjuk erősíteni azt, ami a miénk. Amíg van kezünk, szabad akaratunk, nem tudnak leigázni, ez szuverenitásunk alapja, a szuverenitás bölcsője pedig a család.”

Magyarország nem lesz Svájc, de megvannak a maga értékei – hangoztatta Novák Katalin.

„Európához tartozunk, Európa hozzánk. Ezen változtatni nem tudunk, és ezért nem is akarunk.”

Novák Katalin

Ott leszek mindenhol, ahol ki kell állni az érdekekért, a magyarokért - fogalmazott Novák Katalin.

„Az én dolgom lesz, hogy abba a magasságba emeljem nemzettársaimat, ahol a magyarok magától értetődő összetartozása van, ott, abban a magasságban megértés van, békesség és biztonság.”

Az ellenzék jelöltje, Róna Péter felidézte a XX. század történelmi viszontagságait, beszélt az alkotmány és a politikai hatalom közötti kapcsolatról, és Magyarország helyéről a világban.

„Óriási társadalmi megegyezés van Szent István óta abban, hogy mi, magyarok a nyugathoz kívánunk tartozni, nem Oroszország és nem Törökország a mi világunk, ahol a saját ellenzék fellépését is brutálisan, gyilkossággal és börtönnel torolja meg a hatalom, hanem a keresztény és felvilágosult nyugat a mi közösségünk.”

A beszédeket követően titkos szavazást tartottak, majd ismertették annak eredményét. Novák Katalinra 137-en, Róna Péterre 51-en voksoltak. A megválasztott új államfő letette az esküt.

A magyar országgyűlés Novák Katalint választotta meg új köztársasági elnöknek. Ő lett tehát az első nő, aki betöltheti az államfői posztot. Még a voksolás előtti beszédében kiemelte, milyen nehéz a nők feladata, hiszen egyszerre számos szerepben kell helytállniuk, de azt mondta, ő felkészült a feladatra, ezzel együtt nem fog megváltozni, maradok az, aki vagyok, fogalmazott.

Örömmel és bizakodással tekint a jövőbeni együttműködés felé Pásztor István Novák Katalinnal. A VMSZ elnöke szerint számos témában együttműködhetnek a következő időszakban is. A politikus emellett Áder János eddigi munkájáról is elismerően nyilatkozott. Hajnal Jenő, az MNT elnöke pedig úgy nyilatkozott, Novák Katalin olyan értékeket képvisel például a családok terén, amelyre mindannyian büszkék lehetünk. A két politikussal Soós Georgina beszélgetett Budapesten.

Novák Katalin
Országgyűlés
elnökválasztás

Most

14:52, Frissítve: 16:53

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.