Ugrás a tartalomra

Növekedett a menedékjogi kérelmek száma az EU-ban

2019.06.11
06:53
Forrás
Blic
Az év első négy hónapjában 15 százalékkal emelkedett az Európai Unió területén menedékjogot kérelmezők száma - derül ki az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatal (EASO) adataiból.

Az EASO ügynökség adatai szerint a január 1-től április végéig 206 474 személy nyújtotta be menedékjogi kérelmét első alkalommal. Ez 15 százalékos növekedést jelent az előző év ugyanezen időszakához viszonyítva.

Ezzel bebizonyosodott, hogy megállt az újonnan benyújtott menedékjogi kérelmek számában évek óta mutatkozó csökkenés. Ennek egyik oka, hogy egyre több menedékkérő utazik be az EU-ba legálisan és vízummentesen, főleg a latin-amerikai térségből és a Balkán nyugati részéről.  Az év elején 25 százalékra nőtt azon menedékkérők aránya, akik olyan országból származnak, amelyek állampolgárai szabadon, vízum nélkül beutazhatnak a schengeni övezetbe.

Az év első négy hónapjában csak a belpolitikai és gazdasági válság sújtotta Venezuelából 14 257 menedékkérő érkezett az EU-ba, ami 120 százalékos növekedést jelent. Ezzel a szíriai állampolgárok után,  a venezuelaiak nyújtják be a legtöbb menedékjogi kérelmet az unió tagországaiban. A harmadik helyen az afganisztáni állampolgárok csoportja áll, 14 042 első alkalommal benyújtott kérelemmel, ami 36 százalékos növekedést jelent.

menedékkérők
Európai Unió

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.