Ugrás a tartalomra

November 13-án lesznek a nemzeti tanácsi választások Szerbiában

2022.09.05
18:38
2022.09.05
20:34
Forrás
Pannon RTV
Gordana Čomić emberi és kisebbségi jogokért felelős miniszter ma délelőtt Belgrádban írta ki a választásokat. Ezen a napon 23 Szerbiában élő nemzeti kisebbség fogja megválasztani nemzeti tanácsának tagjait.

Elfogadta a nemzeti tanácsi választásokhoz szükséges feltételeket a Köztársasági Választási Bizottság. Az ülésen jelenlévő 14 tag egyhangúlag hozta meg a döntést a november 13-ai voksolással kapcsolatban. Novemberben tehát 23 Szerbiában élő nemzeti közösség fogja megválasztani nemzeti tanácsának tagjait.

19 kisebbség közvetlen választáson, négy kisebbség pedig, a goráni, a macedón, a horvát és a montenegrói, választógyűlés útján választja meg nemzeti tanácsának tagjait. A Magyar Nemzeti Tanácsba 35 tagjáról a választók dönthetnek. A mandátumok 4 évre szólnak. Gordana Čomić felhívta a figyelmet, hogy a kiemelt választói névjegyzékbe október 27-ig iratkozhatnak fel azok a kisebbségekhez tartozó polgárok, akik korábban ezt még nem tették meg.

A Köztársasági Választási Bizottság felel a nemzeti tanácsi választások lebonyolításáért, és a választások kiírásáról szóló mai döntés után, külön utasításokat adnak ki a választások lebonyolításához. Az aláírásgyűjtéshez, a listák benyújtásához szükséges nyomtatványokat és minden egyéb szükséges dolgot, amely a parlamenti, az elnöki, az önkormányzati, valamint a tartományi választások esetében is az ő feladatkörükhöz tartozik. Szeretném felhívni a nemzeti közösségek tagjainak figyelmét arra, hogy folytassák a külön választói névjegyzékre való feliratkozást. Rendkívül fontos, hogy a nemzeti közösségek minden tagja, aki ezt még nem tette meg, önként jelentkezzen a saját önkormányzatánál, és kérje a felvételt a külön választói névjegyzékbe, hogy szabadon megválaszthassa a képviselőit a nemzeti tanácsban.

nemzeti tanácsi választások

Most

14:52, Frissítve: 16:53

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.