Ugrás a tartalomra

Nyugat-Balkán: gazdasági együttműködéssel az uniós tagságig

2018.06.27
17:37
2024.03.19
08:40
Forrás
Közlemény
Egyértelmű, hogy minél erősebb egy tagjelölt ország gazdasága, annál vonzóbb az EU számára, hogy felvegye teljesjogú tagállamai közé. - emelte ki Deli Andor mai konferenciáján az Európai Parlamentben.

Deli Andor vajdasági fideszes EP-képviselő mai konferenciáján az Európai Parlamentben, melynek címe „Gazdasági együttműködés a Nyugat-Balkánon a bővítés tükrében” volt, hangsúlyozta, hogy a nyugat-balkáni hatok közötti gazdasági együttműködés az összes fél érdeke, s felgyorsíthatja az unióba vezető utat.

„Az esemény témája a nyugat-balkáni tagjelölt államok közötti gazdasági együttműködés, mely azért lényeges kérdés, mert az segítheti, sőt felgyorsíthatja az európai integrációs folyamatokat. Tudjuk, hogy a régió legnagyobb kereskedelmi partnere az Európai Unió, viszont arról eddig keveset beszéltünk, hogy a nyugat-balkáni tagjelölt országok között igen gyér a külkereskedelem, amin változtatni kellene” - mondta el a néppárti politikus.

„Hasznosnak tartom az EU kezdeményezését az úgynevezett „Berlini folyamat” keretében, hogy a tagjelöltek még az uniós csatlakozás előtt megnyissák egymás között a piacaikat és harmonizálják a kereskedelmi jogszabályaikat az uniós normákkal. Egy összehangolt szabályok szerint működő, majdnem 20 milliós piac előre lendítheti a régió gazdaságát, és egyben egy egységes gazdasági teret is képez a külföldi befektetések számára. Ezzel kapcsolatban hangsúlyozni kell, hogy a nyugat-balkáni regionális gazdasági térség létrehozása nem alternatívája a teljesjogú EU-s tagságnak” - tette hozzá Deli a nyitó beszédében.

„A mai konferencia során lehetőségünk volt meghallgatni Szerbia és Montenegró, a két élenjáró tagjelölt állam nagyköveteinek, Johannes Hahn európai szomszédságpolitika és csatlakozási tárgyalásokért felelős biztos főtanácsadójának és az osztrák elnökség képviselőjének véleményét. A gazdasági szektorból elmondhatták álláspontjukat a szerbiai és a német gazdasági kamarák, az Eurochambers európai szervezetének képviselője, továbbá egy nyugat-balkáni kkv, amely Szerbián kívül még Montengróban, Boszniában és Macedóniában folytat tevékenységet. Úgy gondolom, hogy hasznos információkat kaphattunk, és végre pozitívabb képet alkothattunk a régióról” - hangsúlyozta Deli Andor a konferencia kapcsán.

Nyugat-Balkán
Deli Andor

Most

20:09, Frissítve: 20:32

A kormányprogramról vitázik a parlament

Miloš Vučević kormányalakító több mint három órán keresztül ismertette expozéját. Ezt követően megkezdődött a vita a köztársasági képviselőházban a kormányprogramról.
13:43, Frissítve: 16:32

Ezreket vonz a palicsi majális

Verőfényes napsütés és viharos erejű szél várta a 39. palicsi majális látogatóit. Már a délelőtti órákban benépesült a tópart, a kora délutáni órákban pedig már több ezren voltak a sétányon.
13:17, Frissítve: 15:45

Ma megalakul az új szerb kormány

A geopolitikai stabilitás megőrzése, infrastrukturális fejlesztések, az életszínvonal növelése, az EU-tagság felé vezető út és a katonai semlegesség - egyebek mellett ezeken dolgoznak majd az új szerb kormány tagjai a jövőben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.