Ugrás a tartalomra

Nyugat-balkáni vezetők csúcstalálkozója kezdődött ma Londonban

2018.07.09
13:16
2018.07.09
18:45
Forrás
Tanjug, Szerbiai RTV
A találkozó fő témája a berlini folyamat, vagyis a balkáni régió országainak közeledése az Európai Unióhoz, illetve azok gazdasági stabilitásának megerősítése.

A csúcstalálkozó első napján külügyminiszteri küldöttségek találkoztak. Ennek házigazdája Boris Johnson, az angol külpolitika időközben lemondott vezetője. Szerbiát Ivica Dačić külügyminiszter képviseli. A tárcavezető a találkozón elmondta, az EU a csatlakozási fejezetek megnyitásával és lezárásával ad véleményt arról, hogy mennyire sikeresek a reformok. Szerbia ilyen szempontból több tárgyalást is folytat. Ivica Dačić, külügyminiszter, Szerbia: „Rengeteg problémát örököltünk a múltból, de ezeket a hibákat már nem tudjuk kijavítani, de amin tudunk javítani, az a jövő. Természetesen nem tudunk majd jó gazdasági kapcsolatokat kiépíteni, amíg nem tudjuk megoldani a politikai problémáinkat. Mi készen állunk a koszovói kérdés megoldására Pristinával, ugyanígy a többi környező országgal is készek vagyunk rendezni kapcsolatainkat.”

A csúcsot évente egyszer rendezik meg, ez most az ötödik a sorban. Idén először a civil szektor, illetve nem kormányzati szervek is bekapcsolódtak. A különböző delegációk tagjai egyetértettek abban, hogy a bővítési folyamatoknak előre meghatározott tervek szerint kell folyniuk. Srđan Darmanović, külügyminiszter, Montenegró: „Üzleti folyamat is, mert felelősséggel tartozunk egyrészt a reformok kiértékeléséért, de azért is, hogy meghatározzuk a Nyugat-Balkán stratégiáját, amit elvégeztünk tavaly februárban, mert nem szabad elfelejtenünk - az emberek sokszor nem szeretnek róla beszélni, vagyis inkább kerülik a témát - a bővítés geopolitikai aspektusát.”

Kedden Theresa May brit kormányfő vezetésével üléseznek majd a Nyugat-Balkán miniszterelnökei.

 

London
Nyugat-Balkán
Ivica Dačić

Most

09:15, Frissítve: 09:25

A Leverkusen tovább menetel

A Bayer Leverkusen magabiztosan nyerte az AS Róma elleni Európa Liga elődöntő első mérkőzését. A Marseille és az Atalanta döntetlen.
07:48, Frissítve: 11:31

Egy éve történt a belgrádi iskolai mészárlás

Egy évvel ezelőtt, 2023. május 3-án gyászba borult Szerbia. Ezen a napon történt ugyanis az az iskolai lövöldözés a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában, amelyben 9 gyermek és egy felnőtt vesztette életét.
07:23

Ortodox nagypéntek van

A hívek ma Jézus kereszthalálára emlékeznek, ez a legszomorúbb nap az egyházi évben. Szigorú böjti nap azok számára, akik a Julianus-naptárt követik.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.